Skupina Black Sabbath je imela številne menjave članov, leta 1997 se je prvotna zasedba znova združila. Na fotografiji je zasedba iz leta 1994: Tony Martin, Bobby Rondinelli, Tony Iommi in Geezer Butler. Foto: AP
Skupina Black Sabbath je imela številne menjave članov, leta 1997 se je prvotna zasedba znova združila. Na fotografiji je zasedba iz leta 1994: Tony Martin, Bobby Rondinelli, Tony Iommi in Geezer Butler. Foto: AP

Legendarno britansko zasedbo Black Sabbath so leta 1968 ustvarili kitarist Tony Iommi, bobnar Bill Ward, basist Geezer Butler in pevec Ozzy Osbourne. Od leta 1979 je prvotnega vokalista zaradi čezmerne zlorabe substanc nadomestil Ronnie James Dio. Ta je skupino zapustil leta 1982. Osem let pozneje se je vrnil, a znova odšel po turneji albuma Dehumanizer leta 1992.

Po drugem odhodu Dia se je kot glavni vokalist skupine vrnil Tony Martin. Začeli so delati nove pesmi in 31. januarja 1994 izdali že 17. studijski album skupine. Butler trdi, da novega materiala, zbranega pod imenom Cross Purposes, prvotno niso nameravali izdati kot Black Sabbath. Takrat so se namreč po besedah basista prvotni člani pogovarjali o ponovni združitvi, album pa sta z Iommijem posnela bolj kot njun projekt.

Glasbeni material, na katerem je mogoče slišati tudi klaviaturista Geoffa Nichollsa in bobnarja Bobbyja Rondinellija, naj bi bil v svet pod imenom skupine poslan zaradi pritiska njihove glasbene založbe. Zgornjim trditvam sicer preostali člani nasprotujejo.

Eden izmed delovnih naslovov albuma je bil tudi Souled-Out, vse pesmi so napisali Butler, Iommi in Martin. Izjema je le pesem Evil Eye, pri kateri jim je pomagal Eddie Van Halen. Ta pod njo ni podpisan zaradi prepovedi njegove založbe.

Pri Cardinal Sin jim jo je zagodel tiskarski škrat

Skupek 10 pesmi vključuje tudi pesem PsychophobiaMartin je 12. februarja 1995 med nastopom v New Yorku pojasnil, da je ta o voditelju kulta Davidu Koreshu, ki je deloval v teksaškem mestu Waco. V intervjuju z Martinom Popoffom leta 2011 je pevec pojasnil, da je skladbo The Hand That Rocks the Cradle napisal o Beverly Allitt, medicinski sestri v otroški bolnišnici v Angliji, ki je bila leta 1993 obsojena zaradi serijskega detomora.

Prvotni naslov skladbe Cardinal Sin je bila Sin Cardinal Sin, a jim jo je zagodla tiskarska napaka na ovitku albuma. Tiskarski škrat je odstranil prvo besedo, Black Sabbath pa so tako preprosto prevzeli naslov Cardinal Sin.

Pesem What's the Use? je samo na japonski izdaji albuma.

Videoigrica iz leta 1995 Rise of the Triad je eno stopenj poimenovala po tem albumu. To naj bi bila logična odločitev Joeja Sieglerja, ki je takrat delal za podjetje Apogee, trenutno pa skrbi za spletno stran zasedbe, saj je soba bila oblikovana kot križ, obenem pa je bil album v času ustvarjanja aktualen.

"Prvi album po Born Again, ki dejansko zveni kot prava plošča Sabbath"

Bradley Torreano iz AllMusic, izčrpne zbirke podatkov o glasbi, je Cross Purposes označil za "prvi album po Born Again, ki dejansko zveni kot prava plošča Sabbath". Po njegovem mnenju povezuje različne vidike različnih obdobij skupine in je najboljša stvar, ki so jo izdali, od albuma iz leta 1981 Mob Rules.

Album je zasedel 122. mesto na ameriški lestvici Billboard 200, na britanski lestvici albumov pa se je zavihtel na 41. mesto. Julija 2014 ga je revija Guitar World uvrstila na šesto mesto seznama 50 ikoničnih albumov, ki so zaznamovali leto 1994.

Turneja v podporo albumu se je začela februarja z zasedbama Morbid Angel in Motörhead v Združenih državah Amerike. Aprilski nastop v živo v Hammersmith Apollo je bil pozneje izdan na videokaseti in zgoščenki. Po evropski turneji s Cathedral in Godspeed junija 1994 je bobnar Rondinelli zapustil skupino, za nekaj nastopov v Južni Ameriki ga je tako zamenjal prvotni bobnar Ward.

Pesmi albuma Cross Purposes

1. I Witness
2. Cross of Thorns
3. Psychophobia
4. Virtual Death
5. Immaculate Deception
6. Dying for Love"
7. Back to Eden
8. The Hand That Rocks the Cradle
9. Cardinal Sin
10. Evil Eye

Japonska izdaja:
11. What's the Use?