Aaliyah maja leta 2001. Avgusta istega leta je pri 22 letih umrla v letalski nesreči. Foto: AP
Aaliyah maja leta 2001. Avgusta istega leta je pri 22 letih umrla v letalski nesreči. Foto: AP

Potem ko je Barry Hankerson, odvetnik, s svojo nečakinjo Aaliyah podpisal pogodbo pri založbah Blackground Records in Jive Records, jo je predstavil svoji stranki, glasbeniku R. Kellyju. Ker je bil ta navdušen nad njenim petjem – prvič, ko sta se srečala, mu je zapela a cappella pesem –, je postal njen mentor, pa tudi glavni tekstopisec in producent njenega debitantskega albuma Age Ain't Nothing but a Number. Ta je luč sveta ugledal 24. maja 1994, ko je bila Aaliyah stara le 15 let, R. Kelly pa 27 let.

Duo je album snemal v Chicagu občasno od januarja 1993 do začetka leta 1994. Vmes se je produkcija albuma za kratek čas ustavila zaradi njenih izobraževalnih obveznosti, a so delo nadoknadili med njenimi poletnimi počitnicami. Prva skladba, ki sta jo posnela, je bila Old School. "Najprej sem se morala udobno namestiti, vendar sem bila z Robertom, tako da je bilo vse v redu. Oba sva perfekcionista, in če poslušaš glasbo, je v njej veliko strasti," je o snemanju povedala izvajalka.

Med snemanjem albuma sta R. Kelly in njegova varovanka veliko časa preživela skupaj, hodila sta tudi v kino, kegljat in igrala arkadne igre, kar naj bi pomagalo pri procesu pisanja – pevec naj bi "pisal pesmi, ki so ji ustrezale in o katerih so govorili otroci njene starosti in njeni prijatelji". Po besedah ​​Aaliyah je z njo "samo preživljal čas in poskušal videti, kako razmišlja o stvareh".

Kelly jo je poučeval, v studiu sta skupaj delala več ur, pesmi sta pogosto prepevala večkrat, da bi dosegla "odličnost". Kelly je trdil, da je Aaliyah ena najboljših mladih umetnic, s katerimi je sodeloval. Po njenih besedah sta se med ustvarjanjem zelo zbližala.

V času izida albuma so zakrožile sporne govorice, da sta v razmerju, par se je tudi avgusta 1994 na skrivaj poročil. V poročnem listu so ponaredili njeno starost, tako da je pisalo, da je stara osemnajst let. Njeni starši so dali februarja naslednje leto poroko razveljaviti. Aaliyahina družina naj bi imela pogodbeni dogovor z R. Kellyjem, ki je določal, da proti njemu ne bodo vložili tožbe zaradi nezakonite poroke, potem ko je bila ta razveljavljena. V zameno je R. Kelly prodal pravice za svoje prve tri albume Aaliyahini družini in jim tako omogočil finančno podporo.

Med pesmimi so vesele popskladbe in "sladke" balade. Aaliyah poje o tem, kako se konec tedna zabava s prijateljicami, ena izmed pesmi pa govori tudi o tem, kako je zadovoljna in potešena v ljubezni, druge se posvečajo naklonjenosti in predanosti drugi osebi. Skladba, ki nosi naslov albuma, govori o mladem dekletu, ki hrepeni po ljubezni starejšega moškega, hkrati pa prijateljem pravi, da starostna razlika med njima ni pomembna.

Prvenec je sicer prejel ugodne ocene kritikov. Številni so opazili pevkine vokalne sposobnosti in vsebino besedil. Zaradi kombinacije njenega vokala ter glasbenega sloga in produkcije R. Kellyja so ji pripisali tudi zasluge za novo opredelitev R & B-ja. Pozneje je dobila tudi vzdevek princesa R & B-ja.

"Bilo je, kot da bi poslušal album R. Kellyja, a je pesmi pela deklica," je dejal Jeff Sledge iz založbe. "Močno je čutiti produkcijski pridih mentorja R. Kellyja, ki je izkoristil topli in svilnati glas Aaliyah, ki ima globino in razpon, ki presegata njeno mladost," je dejal Paul Verna iz Billboarda.

Album je zasedel 18. mesto ameriške lestvice albumov Billboard 200.

Prva dva singla z albumskega debija – Back & Forth in priredba uspešnice Isley Brothers iz leta 1976 At Your Best (You Are Love) – sta se tudi uvrstila na lestvico Billboard Hot 100.

Nekateri so napovedali, da bo Aaliyah kot kraljica lestvic nasledila Whitney Houston, Mariah Carey in Toni Braxton.

1. Intro
2. Throw Your Hands Up
3. Back & Forth
4. Age Ain't Nothing but a Number
5. Down with the Clique
6. At Your Best (You Are Love)
7. No One Knows How to Love Me Quite Like You Do
8. I'm So into You
9. Street Thing
10. Young Nation
11. Old School
12. I'm Down