Postala je prva neameriška raperka, ki je dosegla vrh Billboardovih lestvic za najboljši R & B ali hiphopovski album ter rapovski album. Foto: AP
Postala je prva neameriška raperka, ki je dosegla vrh Billboardovih lestvic za najboljši R & B ali hiphopovski album ter rapovski album. Foto: AP

Pod založbo Def Jam Recordings je 21. aprila 2014 izšel prvi album avstralske raperke Iggy Azalee, nadela mu je naslov The New Classic.

"Mislim, da ko ljudje pomislijo na klasiko, pomislijo na pesem Nasa ali Jay-Z-ja. Klasika je, ko nekaj slišiš in si tisti trenutek, ko si to poslušal, zapomniš, je kot časovna kapsula. Ko rečem The New Classic (nova klasika, op. a.), želim oboževalcem dati ta trenutek – da se bodo vedno spomnili, kje so bili, ko so slišali album," je izvajalka, ki je v svojem glasbenem delu želela deliti več o sebi in svojem življenju, dejala v nekem intervjuju.

The New Classic, na katerem je mešala hiphop, trap, elektronsko, pa tudi dance glasbo, je bil pravi komercialni uspeh. Glasbene lestvice po svetu so osvojili že prvi trije singli Work, Bounce in Change Your Life, s podrejanjem konkurence je nato nadaljevala.

Med zvezde je glasbenico, ki je pred tem že bila predskupina Rite Ore, Nasa in Beyoncé, izstrelil predvsem četrti singel Fancy, pri katerem je moči združila z britansko pevko Charli XCX, mednarodnemu občinstvu se je priljubila tudi s petim singlom, uspešnico Black Widow, ki jo je ustvarila skupaj z Rito Oro.

Iggy Azalei, s pravim imenom Amethyst Amelia Kelly, je debitantski studijski album prinesel kar štiri nominacije za grammyja. V domovini je kot novinka slavila na podelitvi nagrad ARIA, na American Music Awards je bil njen debitantski album izbran za najljubši rapovski ali hiphopovski album – tistega leta je v tej kategoriji tekmovala z Drakom in Eminemom.

V okviru promocije albuma se je podala na svojo prvo svetovno koncertno turnejo.

Album je debitiral na tretjem mestu ameriške albumske lestvice Billboard 200 in postal najvišje uvrščen album raperke od Nicki Minaj, ki je dve leti pred tem uspela z albumom Pink Friday: Roman Reloaded. Prav tako si je prislužil naslov najbolje uvrščenega prvenca med raperkami vse od leta 2010, ko se je na drugo mesto iste lestvice uspelo zavihteti albumu Pink Friday, ki je prav tako nastal izpod rok Nicki Minaj.

Debitantski izdelek Iggy Azalee je s konkurenco pometel na Billboardovih lestvicah najboljših R & B ali hiphopovskih albumov ter rapovskih albumov, s čimer je postala prva neameriška raperka, ki je dosegla vrh teh lestvic.

V letu 2014 je bil The New Classic na Spotifyu drugi največkrat predvajan album v ZDA ter tretji v Združenem kraljestvu in po vsem svetu.

Pesmi z albuma The New Classic

1. Walk the Line
2. Don't Need Y'all
3. 100 (ft. Watch the Duck)
4. Change Your Life (ft. T.I.)
5. Fancy (ft. Charli XCX)
6. New Bitch
7. Work
8. Impossible Is Nothing
9. Goddess
10. Black Widow (ft. Rita Ora)
11. Lady Patra (ft. Mavado)
12. Fuck Love

Bonus pesmi:
13. Bounce
14. Rolex
15. Just Askin'