"Napisala sem vse pesmi in na vse sem navezana." Foto: AP

Karen Marie Aagaard Ørsted Andersen, ki ustvarja pod umetniškim imenom in je leta 2015 zaslovela predvsem s sodelovanjem z Majorjem Lazerjem in DJ Snakom pri pesmi Lean On, je že leto prej na glasbeno sceno vstopila z albumom No Mythologies to Follow. Debitantski studijski album danske pevke in tekstopiske je namreč 7. marca 2014 izdalo podjetje Sony Music.

12 pesmi na osnovnem albumu, ki jih je na razširjeni, posebni različici dopolnjuje še osem bonus skladb, so po njenih besedah za revijo Interview prepojene s temo, kako je "biti mlad, neizkušen in izgubljen v tej nori družbi, v kateri živimo dandanes". "Ko si mlad in nesamozavesten, je veliko pritiska, da živiš v skladu s temi ideali, in to je nemogoče. Težko je najti svojo pot in krmariti po njej," je v takratnem intervjuju delila glasbenica in poudarila, da se vse pesmi ujemajo in pripovedujejo zgodbo.

"Napisala sem vse pesmi in na vse sem navezana. Če navedem eno, za katero menim, da zelo lepo predstavlja album, potem je to Pilgrim," je še povedala izvajalka, ki je vokale za album posnela v svoji otroški spalnici, in pojasnila, da je ta produkcijsko in besedilno preprosta, minimalistična, a obenem močna v svojem sporočilu, imela naj bi globino. Ta naj bi utelešala "željo pobegniti od hrupa družbe in preprosto iti nekam na samo, kjer lahko prisluhneš svojim mislim in ugotoviš, kaj želiš biti".

Skladba je bila sicer tudi del italijanske različice oglasa za Armanijevo dišavo Acqua di Gioia.

Prva plošča je bila kritično sprejeta pozitivno. Povprečna ocena recenzij je znašala 76 točk izmed 100. No Mythologies to Follow je debitiral na 58. mestu britanske lestvice albumov.

Danka namerava desetletnico prvenca praznovati s posebno izdajo albuma, ki naj bi luč sveta ugledal 15. marca. Ta bo vključevala tudi štiri še neobjavljene skladbe – prva od teh je bila Fake Chanel, ki je bila izdana kot singel 26. januarja.

Pesmi prvenca No Mythologies to Follow

1. Fire Rides
2. Maiden
3. Never Wanna Know
4. Red in the Grey
5. Pilgrim
6. Don't Wanna Dance
7. Waste of Time
8. Dust Is Gone
9. XXX 88 (ft. Diplo)
10. Walk This Way
11. Slow Love
12. Glass

Bonus pesmi
13. No Mythologies to Follow
14. Dummy Head
15. The Sea
16. Gone and Found
17. Fire Rides (Night Version)
18. Dust Is Gone (Night Version)
19. Slow Love (Night Version)
20. The Sea (Night Version)