Recess je debitiral na četrtem mestu ameriške lestvice albumov Billboard 200. Foto: AP
Recess je debitiral na četrtem mestu ameriške lestvice albumov Billboard 200. Foto: AP

Pred desetimi leti je s prvencem Recess svoje ime pri 26 letih na glasbeni sceni dodatno utrdil ameriški didžej in glasbeni producent Skrillex, ki je že pred tem s svojim zvokom zaznamoval glasbeno področje. Prvi "pravi" album po številnih kratkometražnih izdajah, ki vključuje 11 pesmi, je pod založbami Atlantic Records in Owsla – to je glasbenik ustanovil skupaj s Timom Smithom, Kathryn Frazier in Claytonom Blaho leta 2011 – izšel 14. marca 2014.

Material, ki je tudi mešanica dubstepa, je nastajal med letoma 2013 in 2014, ko je bil elektronski zvezdnik, čigar pravo ime je Sonny John Moore, na svetovni turneji.

Naslovna pesem Recess, ki jo je ustvaril skupaj z didžejem Kill the Noise in katere del so tudi vokali Fatmana Scoopa in Michaela Angelakosa, frontmana skupine Passion Pit, se je sicer uvrstila na lestvice iTunes v več državah, vključno z ZDA in Združenim kraljestvom. To je uspelo tudi nekaterim drugim pesmim – Ease My Mind, All Is Fair in Love and Brostep in Dirty Vibe.

Zadnja je nastala v sodelovanju z ameriškim didžejem Diplom, za vokalni del pa sta poskrbeli južnokorejski legendi G-Dragon in CL.

Prva pesem na albumu All Is Fair in Love in Brostep, na kateri je sodeloval tudi britanski duo Ragga Twins, vsebuje delček iz pesmi Terror Squad britanskega glasbenika Zomboyja, medtem si je za Ease My Mind izposojal iz pesmi DJ, Ease My Mind švedskega dua Niki & The Dove.

Pesem Stranger je postala del filma Razcepljeni (Divergent).

Skladba Coast Is Clear, na katerem je med drugim mogoče slišati tudi Chancea the Rapperja, vsebuje vstavke iz pesmi Big Poppa, ki jo je napisal in izvajal raper The Notorious B.I.G. Skladba Doompy Poomp, ki je bila izdana junija 2013 v sodelovanju z grafičnim oblikovalcem Mishko, je bila na spletni strani glasbenega ustvarjalca na voljo za brezplačen prenos.

Vodilni singel albuma je bil Try It Out (Neon Mix) z Alvinom Riskom, ki ga je v svet poslal 14. oktobra 2013. Pospremila sta ga še dva remiksa. Kasneje so iz remiksov nastali tudi različni kratkometražni albumi.

Američan je pred izidom albuma poslušalce "dražil" na prav poseben način. Na platformi Reddit je ljudem pozval, naj ga vprašajo kar koli, njegovo spletno mesto pa je obiskovalce preusmerilo na stran, na kateri je bil po podobi emodžija vesoljca ustvarjen govoreči Nezemljan. Ob kliku je obraz predvajal delčke prihajajočih skladb.

Še isti dan je izdal mobilno aplikacijo Alien Ride, ki je poskrbela za zabavo tistih, ki so si jo naložili na mobilni telefon – del te je bila namreč tudi arkadna igrica, v kateri je morala vesoljska ladja uničiti asteroide – obenem pa je bilo, ko je odštevalnik dosegel ničlo, v aplikaciji mogoče pretočno poslušati prvo pesem z albuma. To se je nadaljevalo vsakih 30 minut, dokler za predvajanje ni bil za omejen čas na voljo celoten album.

Recess je v povprečju dobil mešane ocene, se je pa v več državah uvrstil na glasbene lestvice. Debitiral je tudi na četrtem mestu ameriške lestvice albumov Billboard 200. Zasedel je 22. mesto na seznamu 50 najboljših albumov leta 2014 revije Rolling Stone.

11 pesmi Skrillexovega albumskega debija

1. All Is Fair in Love and Brostep (ft. Ragga Twins)
2. Recess (s Kill the Noisom, ft. Fatman Scoop in Michael Angelakos)
3. Stranger (z KillaGrahamom, ft. Sam Dew)
4. Try It Out (Neon Mix; z Alvinom Riskom)
5. Coast Is Clear (ft. Chance the Rapper in The Social Experiment)
6. Dirty Vibe (z Diplom, ft. G-Dragon in CL)
7. Ragga Bomb (ft. Ragga Twins)
8. Doompy Poomp
9. Fuck That
10. Ease My Mind (ft. Niki & The Dove)
11. Fire Away (ft. Kid Harpoon)