Na albumu je želel dokazati svoje pevske sposobnosti in tako poudariti svoj glas in tehniko. Foto: AP
Na albumu je želel dokazati svoje pevske sposobnosti in tako poudariti svoj glas in tehniko. Foto: AP

Eden od pevčevih prvih korakov pri ustvarjanju Confessions, pri katerem je sodeloval tudi s producentoma Lilom Jonom in Jermainom Duprijem, ki je poskrbel tudi za njegova prejšnja dva albuma, je bila odločitev, da razkrije "svoje male skrivnosti". Njegov prijatelj Kawan Prather - KP je menil, da bo ta poteza omogočila, da javnost Usherja bolje spozna.

"Vsi imamo svoje Pandorine skrinjice ali okostnjake v svojih omarah. Nekaj ​​sem jih spustil na prosto. Veliko imam povedati. V sebi imam veliko stvari, ki jih preprosto želim pustiti za seboj," je pojasnil ameriški glasbenik, za katerega naj bi bil album priložnost, da je odkrit in pristen, bila naj bi njegova najbolj osebna plošča doslej.

Več pesmi na tem albumu je konceptualno temeljilo na različnih situacijah. Pesem Burn sta Dupri in Bryan-Michael Cox, ki je z njim redno sodeloval, zgradila okoli konca dveletnega razmerja med Usherjem in Rozondo Thomas - Chilli iz skupine TLC. Skladba Confessions Part II je nastala iz njunega pogovora o noseči ljubici. Ko je med snemanjem julija 2003 Usher zapel besedilo, ju je tema varanja navdihnila, da sta z Duprijem ustvarila dva dela – Confessions Part I in Confessions Part II.

Prav v skladbah obravnavane teme so že takoj povzročile polemiko o Usherjevih osebnih odnosih. Čeprav ta ni predvidel takšnega odziva na album, je Dupri že med ustvarjalnim procesom pričakoval, da se bodo poslušalci obregnili ob določene dele besedil. "Ljudje govorijo, ker pri ustvarjanju glasbe črpam iz svojih osebnih izkušenj," je dejal pevec.

Izid albuma je namreč sovpadal z razhodom Usherja in Chilli, tako pa se je vsul val domnev in govoric, kaj je bil razlog za to. Medtem ko je njegovo nekdanje dekle trdilo, da jo je zvezdnik prevaral, je ta to zanikal. Čeprav se pesem Burn nanaša na njuno umirajoče razmerje, tema noseče ljubice ni izhajala iz posebne situacije v njegovem življenju – navdih je črpal tudi iz izkušenj svojih prijateljev. Kasneje je Dupri razkril, da je zgodba varanja in zanositve sicer njegova osebna zgodba.

Zvočno v mešanici balad in hitrih pesmi prevladuje predvsem R & B, s sledmi džeza, pa tudi hiphopa. Na albumu je želel dokazati svoje pevske sposobnosti in tako poudariti svoj glas in tehniko – to je mogoče opaziti predvsem v pesmih Superstar, Follow Me in Burn. Poleg zadnje je uspešnica albuma tudi pesem Yeah!, ki jo je sicer napisal Sean Garrett.

Zaradi neverjetnega vpliva in uspeha je za The New York Times Ben Sisario leto 2004 označil za Usherjevo leto, Billboard ga je označil za največjo popzvezdo tistega leta.

Po mnenju revije Vibe je album, ki so ga nekateri oklicali za enega izmed mejnikov v popkulturi in nenadomestljiv steber v izročilu R & B-ja, s svojo izpovednostjo zaslužen za spremembo glasbene krajine in rojstvo številnih sodobnih albumov, kot so Adelin 21, Miguelov Kaleidoscope Dream in Drakov So Far Gone. Pomembno je vplival tudi na kanadskega popzvezdnika Justina Bieberja.

Urednik portala Bustle je leta 2019 pristavil, da je Usher dokazal, da lahko trači prodajajo plošče – ta odnos se lahko vidi tudi na Beyoncéinem albumu Lemonade, Dirty Computer Janelle Monáe in Thank U, Next Ariane Grande.

Album je debitiral na vrhu ameriške lestvice albumov Billboard 200 in tako postal njegov prvi album na prvem mestu. Tam je skupno vztrajal devet nezaporednih tednov in tako postal album, ki se je tam v tem tisočletju obdržal najdlje – vse do Taylor Swift in Fearless leta 2009. Glavni singli so se več tednov izmenjavali na prvem mestu lestvice Billboard Hot 100.

S Confessions si je Usher prislužil več nagrad. Za grammyja je bil nominiran v kar osmih kategorijah, konkurenco si je na koncu podredil v treh. Bogato je bil nagrajen tudi na Billboardovih nagradah in prireditvi American Music Awards.

Tudi na American Music Awards je slavil. Foto: AP
Tudi na American Music Awards je slavil. Foto: AP

Po podatkih Billboarda je Confessions najbolje prodajani R & B-album moškega izvajalca 21. stoletja in najbolje prodajani album temnopoltega izvajalca v 21. stoletju.

Decembra 2009 ga je prav Billboard uvrstil med najboljši solo album in drugi najboljši album nasploh med letoma 2000 in 2009. Prav tako so se pesmi Yeah!, Burn in My Boo uvrstile med najboljše pesmi tega desetletja. Album je tudi uvrščen na 16. mesto Billboardove lestvice 200 najboljših albumov vseh časov. Leta 2020 je bil uvrščen na 432. mesto seznama 500 najboljših albumov vseh časov revije Rolling Stone.

Pesmi z albuma Confessions

1. Intro
2. Yeah (ft. Lil Jon in Ludacris)
3. Throwback
4. Confessions (Interlude)
5. Confessions Part II
6. Burn
7. Caught Up
8. Superstar (Interlude)
9. Superstar
10. Truth Hurts
11. Simple Things
12. Bad Girl
13. That's What It's Made For
14. Can U Handle It?
15. Do It to Me
16. Take Your Hand
17. Follow Me

Posebna izdaja
4. Confessions Part I
18. My Boo (z Alicio Keys)
19. Red Light
20. Seduction

Britanska bonus različica albuma:
18. Whatever I Want
19. Confessions Part I