Med glavnimi jedmi je najdražji telečji zrezek s tartufi, ki stane 23,2 evra. Foto: EPA
Med glavnimi jedmi je najdražji telečji zrezek s tartufi, ki stane 23,2 evra. Foto: EPA

Britanski kuhar Jamie Oliver je leta 2008 začel po Evropi in svetu odpirati restavracije z italijansko hrano pod blagovno znamko Jamie's Italian. Svojo restavracijsko verigo pa je prinesel tudi v Srbijo. Njegova prva restavracija v srbski prestolnici stoji v delu Beograd na vodi.

Odprtje beograjske podružnice na bregu reke Save, ki bo odprta vsak dan, je kulinarični zvezdnik, ki je zaslovel z recepti za pripravo preprostih in zdravih jedi, veselo naznanil tudi na družbenih omrežjih. "Beograd, odprti smo," je zapisal v eni od objav ob fotografiji osebja pred novo restavracijo in poudaril, da je lokacija v srcu Beograda prečudovita.

V restavraciji sicer ponujajo italijanske jedi in pice ter sladice, na uradni spletni strani pa so objavili tudi jedilnik. Najcenejša pica stane 7,4, najdražja pa 13,3 evra. Med glavnimi jedmi je najdražji telečji zrezek s tartufi, ki stane 23,2 evra, cene za testenine pa se gibljejo med desetimi in 15 evri. Hladno predjed je mogoče dobiti za dobrih pet evrov, tiramisu pa denimo za 5,6 evra.

Po svetu je okoli 70 restavracij Jamie's Italian, ki jih vodijo po franšiznem modelu – v Združenih arabskih emiratih, Braziliji, Indiji, Katarju, Savdski Arabiji, na Cipru, Madžarskem, Irskem in Portugalskem.

V Veliki Britaniji, kjer je na vrhuncu delovalo 42 tovrstnih restavracij, se je sicer veriga leta 2019 zaradi finančnih težav znašla v insolvenčnem postopku. Zaprli so več kot 20 restavracij na Otoku, delo pa je izgubilo okoli 1000 ljudi. 12 restavracij je Oliver zaprl že leto pred tem, zaradi česar je brez dela ostalo 600 ljudi.