Strma pobočja, na katerih pridelujejo grozdje za prosecco. Foto: Radio Capodistria
Strma pobočja, na katerih pridelujejo grozdje za prosecco. Foto: Radio Capodistria

Prosecco, peneče vino, ki ga proizvajajo na severovzhodu Italije, je ena najbolj priljubljenih pijač v Evropi. A pridelek občutno upada, tako zaradi ekstremnih vremenskih razmer kot tudi zaradi degradacije tal.

Nova analiza, objavljena prejšnji mesec v reviji iScience, navaja, da je trgatev močno ogrožena. "Grožnja ni samo, da izgubimo kmetijski proivod ali da se spremeni pokrajina, kar bo imelo negativne posledice na lokalno gospodarstvo. Grozi nam, da bomo izgubili zgodovino celotnih skupnosti in njihovih kulturnih korenin," opozarja vodilni avtor raziskave dr. Paolo Tarolli z univerze v Padovi.

Ekstremne vremenske razmere izredno otežujejo življenje pridelovalcev prosecca. Nenadna in intenzivna deževja sprožijo na strmih pobočjih vinogradov na severu Italije erozijo prsti in udore, dodatne preglavice pa povzroča suša, kar močno oteži namakanje.

Letos so se pridelovalci prosecca spomladi spopadali s hudim deževjem in točo, čemur je sledilo peklensko vroče poletje. Nestabilno vreme, posledica podnebnih sprememb, bi lahko zmanjšalo pridelek grozdja v Italiji za petino, opozarjajo pridelovalci.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Kdo bo še prideloval vino?

Ogrožena so tudi nekatera druga vina, od burgundcev do kabernet sovinjona.

A prosecco je tisti, po katerem je povpraševanje v zadnjih letih vrtoglavo naraslo – v zadnjih petih letih za kar 33 odstotkov, poroča Euronews. Za primerjavo: povpraševanje po šampanjcu je v enakem obdobju naraslo za zgolj odstotek.

Dodatno težavo pridelovalcem povzročajo demografske spremembe in množično seljenje prebivalcev s podeželja v mesta, zaradi česar na ruralnih območjih močno primanjkuje delovne sile, vključno z delavci v vinogradništvu.

“Nova generacija ni pripravljena še naprej delati v ekstremnih razmerah, če nimajo nobenih ekonomskih koristi od tega," opozarja Tarolli.

Zaradi podnebnih sprememb pa ni ogroženo samo grozdje – o zdesetkanem pridelku v zadnjih letih poročajo tudi pridelovalci riža v Italiji, oljčnega olja v Španiji in ječmena v Veliki Britaniji.