Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

Pečico segrejemo na 160 °C. Čokolado narežemo na koščke, jo razporedimo v emajliran pekač napolnimo s čokolado v koščkih in postavimo v pečico. Čokolada se začne topiti takoj, zato je ta postopek hiter.

Po nekaj minutah vzamemo ven, premešamo čokolado, ki se nam bo vedno bolj gostila in seveda karamelizirala. Vrnemo jo v pečico še za približno 5 minut, spet vzamemo ven, premešamo, vrnemo v pečico, in to ponovimo trikrat oz. štirikrat.

Ko ocenimo, da je čokolada karamelizirala in spremenila strukturo v bolj suho, je postopek končan.

Čokolado preložimo v visok lonček in jo zmešamo s paličnim mešalnikom, da postane kremasta. Prelijemo jo na papir za peko, razmažemo z lopatico in pustimo, da se strdi, nato jo nalomimo na koščke in pohrustamo, uporabimo v enem od naslednjih receptov ali shranimo za pozneje.

V kozico nalijemo vodo, jo solimo in zavremo. Nato vanjo vsujemo riž in zmanjšamo ogenj. Mešamo in kuhamo približno 20 minut, medtem postopoma prilivamo mleko, da riž ni suh.

Kuhani mlečni riž odstavimo, dodamo maslo, med in cimet ter zmešamo, da se maslo in med stopita. Riž pokrijemo in pustimo stati približno 20 minut, da se navzame okusov in postane lepo kremast. Nazadnje v mlečni riž vmešamo karamelizirano belo čokolado, da se spet stopi.

Idealno razmerje je 300 g mlečnega riža proti 50 g karamelizirane bele čokolade.