Nabiranje je v polnem razmahu. Foto: BoBo
Nabiranje je v polnem razmahu. Foto: BoBo

Na Krasu se sezona nabiranja divjih špargljev (belušev) začne na začetku marca in traja vse do 1. maja. Pozneje še vedno rastejo, a olesenijo in niso užitni. Korenine belušev segajo precej globoko, v sezoni pa na površje prvi pokukajo tisti na prisojnih legah. Nabiralci divjih belušev poiščejo olesenele grmičke, znotraj katerih se skrivajo mladi poganjki. "Sprva so rjavkasti, pozneje pa postanejo svetlozeleni," je za STA povedal predsednik Turističnega društva Brest Stane Švigelj.

Že danes se v Izoli začenjajo Dnevi divjih špargljev. V 15 izolskih gostilnah in restavracijah bodo potekali vse do 16. aprila, v tem času pa bodo ponudniki pripravljali raznolike krožnike z divjimi šparglji, od klasičnih do drznejših in bolj domiselnih, med drugim se bo rastlina znašla tudi v sladicah.

Na Šparglijado tudi po nasvete

Turistično društvo Brest sicer v nedeljo, 2. aprila, v Brestovici pri Komnu organizira že 16. Šparglijado. Rekreativna in kulinarična prireditev med drugim zajema vodeno kolesarjenje po slovenskem in zamejskem Krasu ter čezmejni krožni pohod. Osrednji dogodek je pokušina in razstava raznovrstnih jedi, pripravljenih iz divjih kraških špargljev.

Obiskovalci prireditve bodo lahko poskusili več kot 30 različnih jedi iz špargljev, najbolj pa je znana frtalja, ki je pripravljena iz divjih špargljev, jajc in pancete. Dobili bodo tudi napotke za nabiranje in pripravo špargljevih jedi, potekali bosta tudi degustacija in prodaja kmetijskih pridelkov in zelišč.

Šparglji zelo radi zrastejo ne glede na požar

Sezona divjih belušev, ki v Sloveniji rastejo na Primorskem, predvsem v Istri, na Krasu in v Vipavski dolini, je letos zelo dobra. "Pognali so precej zgodaj, kljub suši, a se pozna, da je bila mila zima. Zraslo jih je zelo veliko. Verjetno to lahko pripišemo tudi lanskemu požaru, največjemu v Sloveniji, ki se je začel na komenskem Krasu," je dejal Švigelj in pojasnil, da beluši zelo radi zrastejo ne glede na požar.

Po njegovih besedah se jih na Krasu tako ponekod najde zelo veliko, prav zaradi lanskega požara pa so bolje vidni, dostop do njih pa je lažji. Kot zanimivost je omenil, da so beluši po julijskem požaru rasli že v avgustu, kar je nenavadno, a podobno se je zgodilo tudi po velikem požaru pred 20 leti.

Zakonodaja pri nas določa, da lahko posameznik v gozdu pri rekreativnem nabiranju nabere največ en kilogram divjih špargljev na dan. Če jih nabere več, ga lahko doleti kazen 200 evrov. Gozdarska inšpekcija zaradi čezmernega rekreativnega nabiranja v gozdu v zadnjih petih letih ni izrekla globe.