Vinsko raziskovanje in druženje v
Vinsko raziskovanje in druženje v "izjemnem naravnem okolju, prepojenem z energijo pristnosti in domačnosti". Foto: BoBo

Junija v Goriška brda ne vabijo le zrele češnje, temveč tudi odprte vinske kleti. Ta konec tedna bodo te z briškimi zgodbami povezali Dnevi odprtih kleti v Brdih. Letos bo sodelovalo 36 vinarjev iz celotnih Brd, ki bodo obiskovalcem ponudili različna vina iz svojih kleti, postregli pa tudi s kulinaričnimi dobrotami.

Dvodnevni dogodek je po besedah direktorice Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda Tine Novak Samec namenjen tako izkušenim vinskim navdušencem kot tudi radovednim novincem, ki si želijo vinskega raziskovanja in druženje v "izjemnem naravnem okolju, prepojenem z energijo pristnosti in domačnosti".

Gostje bodo lahko na gradu Dobrovo prevzeli vinske kozarce, s katerimi bodo nato obiskali kleti in se udeležili degustacij. Za obisk posameznega vinarja predhodna najava ni potrebna, pri vsakem pa bodo na voljo najmanj štirje vzorci vina. Obiskovalcem bo na voljo tudi krožni avtobusni prevoz, najeti pa bo mogoče tudi kombi.

Posebne steklenice šle na dražbo

Tudi letošnji Dnevi odprtih kleti so dobrodelni. Briški vinarji so darovali nekaj svojih vrhunskih vin, ki so jih tokrat natočili v posebne steklenice, opremljene z izvirno etiketo mednarodnih umetnikov, izbranih za umetniško rezidenco na umetniškem dogodku Art Circle Spring 2023. Poslikali so 37 steklenic, ki so jih nato prodali na dražbi.

Izkupiček bo letos namenjen za nakup defibrilatorjev in njihovo namestitev po manjših briških krajih.