Kaj ste pripravili za silvestrsko večerjo? Foto: Pixabay
Kaj ste pripravili za silvestrsko večerjo? Foto: Pixabay

Številni se od preteklega leta poslovijo s penino in okusnimi grižljaji, a pri teh je treba biti previden, je v pogovoru za Televizijo Slovenija povedal priznani etnolog.

Na vprašanje, kako pomembno je, da je miza bogato obložena, je odgovoril: "Pomembneje je, da spoštujemo pravilo manj je več. Bogato zadnja leta v Sloveniji pomeni veliko, ampak bogato pomeni predvsem okusno. Bogato pomeni, da imamo eno, dve ... manj jedi, ampak da so te res pripravljene tako, kot se spodobi."

Katere jedi naj bi po ljudskem izročilu v novem letu prinesle srečo, bogastvo, zdravje, uspeh, je vprašala voditeljica Poročil Katarina Golob Veselič: "Prav gotovo je tu svinjina, ne sme manjkati tudi kaj sladkega, se pravi potica, in pa predvsem tisto, kar tistim, ki praznujejo vstop v novo leto, pomeni praznična jed."

V prazničnem času ne sme manjkati potica. Foto: BoBo
V prazničnem času ne sme manjkati potica. Foto: BoBo

Dodal je, da ni pravila, da mora določena stvar obvezno biti na mizi: "Recimo, v zadnjih letih se je zelo uveljavil tatarski biftek na primer, ki se ga sam iz svojega zgodnjega otroštva sploh ne spomnim, da bi ga kdaj jedli doma. Vidimo, da vsako obdobje prinaša nekaj novega, drugačnega, kar ljudem pomeni praznično."

Po svetu na podoben način praznujejo silvestrovo: "Vedno sta neka glavna praznična jed in seveda penina, ni takih razlik, kot so v božičnem času."

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora.

Janez Bogataj o praznično obloženi mizi: Manj je več