Inšpektorji enega najvplivnejših mednarodnih gastronomskih vodnikov Gault & Millau so v iskanju najboljših grižljajev in požirkov znova prečesali Slovenijo ter na spletnem dogodku razkrili najvišje ocenjene restavracije in prejemnike posebnih nagrad Gault & Millau Slovenija za leto 2022.

Med najboljše se je zavihtelo kar osem restavracij. Štiri kape, ki potrjujejo izredno kakovost in vrhunskost restavracije oziroma gostinca, so uspešno ohranili Gostilna pri Lojzetu, Hiša Denk, Ošterija Debeluh, Restavracija Mak, Restavracija Strelec in Hiša Franko, ki si je izborila najvišje število doseženih točk – 18 izmed 20. Jagodni izbor najvišje ocenjenih je letos bogatejši še za dve restavraciji, in sicer restavracijo Pavus in Grič.

Prestižni naziv chef leta je pripadel promotorju divje hrane na Slovenskem Marku Pavčniku iz restavracije Pavus na gradu Tabor v Laškem. Chef prihodnosti je s svojim kuhanjem zunaj okvirjev postal ambasador Istre Filip Matjaž iz portoroške Restavracije COB, za chefa tradicije pa je bil razglašen Uroš Gorjanc iz Gostilne Krištof v Predosljah pri Kranju, ki je stičišče tamkajšnjih kmetov ter pridelovalcev vsega lokalnega.

Mlada talenta sta postala Marko Magajne in Marko Vršič, za vrhunskega natakarja je bil oklican Gregor Kren

Letošnja posebnost je, da sta bila v kategoriji Mladi talent nagrajena kar dva chefa, in sicer Marko Magajne in Marko Vršič iz Galerije okusov, Novo Celje. Tudi kategorija najboljši POP je letos postregla z dvema zmagovalcema – ljubljanski Dvorni bar, ki je vinsko kulturo približal ljudem, in kobariška Hiša Polonka, kamor zahajajo ljubitelji tradicionalne hrane v sproščenem vzdušju.

Vse odlike vrhunskega sommeliera in natakarja, kot so profesionalna strežba, znanje, šarm ter pretanjen občutek za gosta in spajanje okusov, so v Gault & Millau Slovenija letos prepoznali v Gregorju Krenu iz novomeške Hiše Fink.

Naziv najboljše slaščičarne je pripadel Zebra Patisseries, kjer sledijo preprosti filozofiji Tomija Češka: do obisti se naučijo osnov, nato pa ustvarjajo po svojem okusu.

"Gastronomija je bistven in komplementaren del vsake turistične ponudbe"

"Tudi preteklo leto za gostince ni bilo enostavno, zato je še toliko bolj navdihujoče opazovati predanost in strast, s katerima neumorno premikajo meje v svetu gastronomije," je dejala direktorica Gault & Millau Slovenija Mira Šemić in dodala, da vsi uvrščeni v vodniku predstavljajo bogate in raznolike okuse Slovenije. "Zato velja poziv vsem gurmanom – zajemite življenje z največjo žlico in uživajte v odkrivanju vsega, kar ponuja Slovenija," je še pozvala k podpori domače gastronomije.

"Gastronomija je bistven in komplementaren del vsake turistične ponudbe in lahko pomembno prispeva tudi k višji dodani vrednosti v slovenskem turizmu," je poudarila vršilka dolžnosti direktorice Slovenske turistične organizacije Ilona Stermecki in dodala, da je prav gastronomija tista, na podlagi katere se Slovenija uvršča v vrh lestvic priporočenih držav.

Celoten nabor odličnih gostincev in gastronomskih zakladov Slovenije bo dobrojedcem in vinoljubcem znan v drugi polovici marca, ko izide letošnji vodnik, ki ga je tudi tokrat partnersko podprla Slovenska turistična organizacija.