Dejan Kranjc, po izobrazbi frizer, in Monika Klinc, ki je izkušnje pridobivala v turizmu, sta se pred leti preselila v počitniško hišo v Veliki Vrh. Ker Dejanu bolj kot vino diši pivo in si je vedno želel spoznati postopek njegove izdelave, je bila odločitev na dlani.

"In smo bili, po domače rečeno, dovolj nori, da smo postavili pivovarno v Halozah," je najprej povedal Krajnc iz Frizi beer kraft pivovarne. "Ko sva prišla sem, pravzaprav nisva vedela, da bova tu gradila svojo zgodbo. Ampak so bili domačini tisti, ki so naju zelo toplo sprejeli. In potem sva rekla, če pa oni čutijo to energijo, potem pa pomeni, da morava tudi midva to dati Halozam," je dodala Klinc.

In leta 2016 sta registrirala pivovarno. Ker Dejan ni imel izkušenj, je v Žalcu opravil izobraževanje za poklic pivovarja. Potem se je začelo učenje. "Pri izkušenih pivovarjih sem velikokrat tudi varil pivo. In najboljše je to, da se človek na napakah uči in ko se iz teh napak nekaj naučiš, jih ne smeš več ponavljati. Takrat ti začne uspevati dobro pivo."

Danes imata v ponudbi celo paleto piv, ime vsakega je povezano s Halozami, Cirkulanami ali pa ga poimenujeta po trenutnem navdihu. "Za božič in novo leto delamo božično pivo, pa tudi eno z medom. V poletni sezoni je zelo dobro sprejeto tudi z malino. Kupimo ekološke maline iz okolice in potem delamo pivo," je pojasnila Klinc.

Kranjc je še povedal: "Največji problem je čistoča v pivovarstvu. To zdaj ne pomeni, da mora biti v vsakem kotičku sterilno čisto, mora pa biti tu notri, v fermentorju. Ko ga gledaš s prostim očesom, te umazanije ne vidiš. In največkrat je bil to vzrok, da je bilo pivo za izlitje."

Da sta se Dejan in Monika dobro naučila, kažejo rezultati. Na nedavnem ocenjevanju piv v Londonu so se njuna piva odlično odrezala. "Izmed teh štirih slogov smo dobili tri nagrade. Dve srebrni in eno bronasto," je pojasnil Kranjc.

Klinc je še dodala: "Mislim pa, da je tu zelo pomembna volja in cilj, ki si ga zastaviš. Tako da midva še vedno delava bolj tiste svoje kratkoročne cilje – to pomeni, kaj želiva doseči v letu, največ treh – sicer pa se preprosto pustiva in sprostiva, da vidiva, kaj nam trg obljublja."

In ker se k doma zvarjenemu pivu poda domača pica iz lokalnih sestavin, sta zgodbo nadgradila. Skupaj z vinotoči pri sosedih tako v Halozah nastaja kulinarična avantura med vinogradi Velikega in Belskega Vrha.

Haloško pivo prepričalo ocenjevalce