Kvašeni parkeljni. Foto: Dobro jutro
Kvašeni parkeljni. Foto: Dobro jutro

Pripravimo kvasec: v skodelico nadrobimo kvas, dodamo tri žlice mlačnega mleka, žličko moke in žličko sladkorja, premešamo in pustimo, da vzhaja.

V kozico damo mleko in preostali sladkor, pristavimo in mešamo, dokler se sladkor ne stopi. Počakamo, da se zmes nekoliko ohladi, nato pa vanjo s strgalnikom nastrgamo lupino polovice limone in umešamo še jajce, rumenjak ter rum.

V skledo presejemo moko in jo po robu posolimo. V sredini naredimo jamico, v katero vlijemo vzhajan kvasec ter mešanico mleka in jajc. Zamesimo grobo testo, nato pa med mešanjem postopoma prilijemo še stopljeno maslo.

Testo mesimo toliko časa, da postane gladko in voljno ter se ne oprijemlje rok in posode. Ugneteno testo pokrijemo in pustimo počivati na toplem tako dolgo, da se prostornina testa podvoji (približno eno uro), nakar ga dobro pregnetemo, oblikujemo v kroglo, pokrijemo in ponovno pustimo vzhajati.

Vzhajano testo razvaljamo in oblikujemo, nato pa v pečici, ogreti na 50 °C, pustimo vzhajati še pol ure, preden začnemo peči.

Pečico ogrejemo na 180 stopinj Celzija.

Testo razvaljamo približno en centimeter na debelo. Ga razrežemo na pravokotnike (7 x 15 cm). Oblikujemo parklje. Za oči lahko uporabimo rozine ali kakšne oreščke. Iz ostankov testa lahko oblikujemo tudi kakšne okraske. Parklje premažemo z mešanico rumenjaka in mleka.

Parklje pečemo od 30‒40 minut. Za jezik lahko uporabimo rdeče blago.