Šef doma z Mašo Trubačev in Petro Trofenik je na sporedu vsak delavnik ob 18.05 na TV SLO 1. Prva epizoda bo na sporedu danes. Foto: SOJ RTV SLO
Šef doma z Mašo Trubačev in Petro Trofenik je na sporedu vsak delavnik ob 18.05 na TV SLO 1. Prva epizoda bo na sporedu danes. Foto: SOJ RTV SLO

Maša Trubačev in Petra Trofenik sta širši javnosti znani kot finalistki priljubljenega kuharskega šova MasterChef Slovenija in s številnih odmevnejših kulinaričnih dogodkov v Sloveniji. Amaterski kuharici si bosta od ponedeljka do četrtka ob 18.05 na TV SLO 1 podajali kuharsko štafeto, ob petkih pa bosta v prenovljenem kuharskem studiu združili moči, druga drugo učili novih kuharskih trikov in skupaj opogumljali kuharske navdušence in tiste, ki radi dobro jedo, da tudi sami postanejo kuharski šefi v svojih domačih kuhinjah.

V oddaji bosta tako skrbeli, da vam ne bo nikoli zmanjkalo novih idej, kako tudi med tednom in po napornih delavnikih pripraviti enostavno, okusno in cenovno dostopno pozno kosilo ali zgodnjo večerjo za vse okuse, obljubljata.

Šef doma: z Mašo in Petro, kuharska oddaja

Pred premiero nove sezone smo jima zastavili nekaj vprašanj, povezanih s kuharijo.

Od kod vajina ljubezen do kuhanja?

Petra Trofenik: Čez otroštvo sem babico zelo rada opazovala in radovedno spraševala, kako to naredi, zakaj to tako kuha, ona pa je vedno z veseljem odgovorila. Ko sem odraščala, mi je dovolila, da sem ji lahko pomagala v kuhinji in ob tem dobila vedno znova in znova ideje za pripravo hrane. Bi lahko rekla, da smo na splošno kar kuharska družina. Tudi mama se zelo rada zavrti v kuhinji, največkrat, ko je treba speči kaj sladkega. Tudi oče je velikokrat sam pripravil nedeljsko kosilo. Sploh pa očetove palačinke – najboljše palačinke na svetu že od mojega zgodnjega otroštva naprej. Smo res družina kuharskih entuziastov, pri nas se resnično dobro jé.

Maša Trubačev: Moja ljubezen do kuhanja izhaja predvsem iz moje ljubezni do dobre hrane. In ker sem po naravi zelo vedoželjna, sem se poglobila v kuhinjo. Navdihnila pa me je zagotovo moja babica in name prenesla vse svoje znanje, ki mi še danes služi kot odlična osnova.

Se strinjata, da gre ljubezen skozi želodec?

Petra Trofenik: Ljubezen gre skozi želodec, pravi stari ljudski rek, ki potrjuje dejstvo, da nam hrana lahko privabi nasmeh na usta. Seveda pa je še lepše, če nam jo z ljubeznijo pripravi in postreže ljubljena oseba.

Maša Trubačev: Se strinjam. Sama zelo uživam v dobri hrani še toliko slajše pa je, če to lahko delim s sebi ljubo osebo.

Se še spomnite, kaj vam je najprej uspelo oz. česa vam ni uspelo pripraviti? Ali je bilo kaj ponesrečenih poskusov?

Petra Trofenik: O, ja! Samostojno sem prvič kuhala v 3. razredu, tega se živo spomnim še danes. Lotila sem se cvrtja pomfrita. In ker so me vedno strašili s tem, kako hudo ti je lahko, če zaužiješ surov krompir, sem svoj pomfrit iz strahu, da ne bi bil surov, pekla tako dolgo, da sem ga zažgala. No, seveda ni bil užiten in sem lačna počakala na starše.

Maša Trubačev: Moja prva jed je bil golaž. Stara sem bila nekje 12 let. Bil je tako ponesrečen, da je romal naravnost v smeti. Potem pa sem se čez čas učila in vedno boljše kuhala. Kmalu je golaž zame postal mala malica.

Kdaj vas je zaneslo v kuharske vode oz. ste se zavedeli, da ste sposobni tudi več?

Petra Trofenik: Z užitkom sem začela kuhati, eksperimentirati, gojiti svoja zelišča in začimbnice že pred desetimi leti, to je bil čas, ko sva se s fantom preselila v skupno gospodinjstvo. Tudi v študentskih letih, na študiju varne prehrane, se nisem zadovoljila s hitro pripravljeno in nezdravo hrano. Vselej sem kuhala in pekla, med drugim sem za kuho navdušila tudi svojo sostanovalko. Pred dvema letoma, z nastopom pandemije in koronskega lockdowna, pa sem strast do kuhanja še bolj obudila in občutno nadgradila. Takrat smo, več ali manj, vsi bili prepuščeni kuhi in peki na domu. Te mesece sem neprestano ustvarjala v kuhinji, se lotila svojih droži, pridelovala zelenjavo, sadila svoje začimbnice … in ob vsem tem neizmerno uživala. Nato je prišlo povabilo iz šova MasterChef Slovenije, kjer pa sem nato dokončno dobila potrditev in pogum, da svojo kuharsko strast povzdignem v svoje prihodnje poslanstvo. Tekmovanje in pot, ki me je pripeljala do polfinala, je bila izkustveno zelo dragocena.

Kako je šla potem vaša pot? Kje vse ste se kalili, kje ste se največ naučili?

Petra Trofenik: Sem magistra varne prehrane in že od nekdaj se zelo zanimam, kako in po kakšni poti pride hrana na naše krožnike. Do rejcev in pridelovalcev ter na splošno do hrane imam ogromno spoštovanje. Izvorno sicer prihajam iz Štajerske, sem pa že dodobra udomačena Prekmurka, ki ljubi te rodovitne ravninske predele Slovenije. Svoje znanje in ideje sem postopoma nadgrajevala s pomočjo kuharskih oddaj, z nešteto vsebinami na spletu in s kuharskimi knjigami. Vedno pa je moj izhod v sili in vir vseh koristnih kuharskih nasvetov le en telefonski klic stran – moji mama in babica.

Maša Trubačev: Moja kuharska pot se je nato nadaljevala tako, da sem kuhala za svojo družino. Hitro sem kuhinjo označila kot svoje ozemlje in nihče iz moje družine se tega ni branil. Tako sem kuhala in packala vsak dan. Tudi v dijaškem in študentskem domu sem vedno kuhala za prijatelje in se vsak dan več naučila. Vedno več me je zanimalo in vedno bolj sem si prizadevala, da bi se enkrat lahko s tem preživljala. Pot se mi je popolnoma spremenila, ko sem se prijavila na oddajo Masterchef in tam presegla samo sebe. Po Masterchefu pa sem res trdo delala, prirejala dogodke, kuharske delavnice, zdaj pa delam po različnih restavracijah in še dodatno krepim svoje znanje.

Kaj najraje pripravljate zase, za svoje najdražje? Katere jedi imate najraje?

Petra Trofenik: Sem izjemna ljubiteljica temne čokolade, zato se največkrat lotevam čokoladnih receptov. Sicer pa prisegam na tradicionalne slovenske jedi in kot se za naše ljubo Prekmurje spodobi, rada pripravim izvrstno bujto repo, dödole, pajani kruh, retaše, kvasenice, v jedi rada vključim ajdovo kašo, prav tako pa sem največja oboževalka prekmurske gibanice. Prisežem, to je pa najboljša jed na svetu!

Maša Trubačev: Najraje pripravim vsakič kaj novega, kakšno tujo jed, včasih pa se preprosto prileže domača hrana in nekaj na žlico. Moji domači verjetno niti ne vedo, kaj vse so že poskusili (smeh).

Kaj je vaše glavno vodilo pri kuhanju, na kaj prisegate?

Petra Trofenik: Prisegam na okus po slovenski tradiciji. V kuhinji pa se vselej držim načela dobre organiziranosti in najvišjih higienskih standardov. Seveda mi ni treba posebej poudarjati uporabe lokalnih, ekološko pridelanih živil in sestavin, ki so ključnega pomena. Sem ena tistih posebnežev, ki jih v trgovini pogosto zalotite pozorno »študirati« deklaracije in embalaže.

Maša Trubačev: Moje glavno vodilo pri kuhanju je: uporabi, kar imaš. Res ne maram kompliciranja in nakupovanja dragih sestavin. No, tudi to si včasih privoščim. Najboljše jedi nastanejo takrat, ko imam na voljo le nekaj sestavin, dodam jim samo še malo svoje kreativnosti in kosilo je pripravljeno.

Kateri je vaš najljubši rek povezan s hrano?

Petra Trofenik: "Hrana tekne veliko bolje, ko jo uživaš v prijetni družbi družine ali prijateljev."

Maša Trubačev: Moj najljubši rek je: "El igrediente secreto es una cucharilla de amor," kar pomeni: "Skrivna sestavina je ljubezen."

Se vam je v kuhinji kdaj pripetilo kaj res neprijetnega?

Petra Trofenik: Spomnim se hude opekline na roki, ki sem jo dobila, ko sem z roko segala v razgreto pečico. Vse zvezde sem videla, te bolečine se še danes v živo spomnim.

Spomnim se tudi ponesrečene torte, ki sem jo hitela delati v največji vročini. Vse se je preprosto razlezlo – še en razlog, zakaj ne maram poletja. No, na koncu sem jo uspela sestaviti – ni bila najlepša, je bila pa božanskega okusa.

Maša Trubačev: Sem kar precej štorasta in teh prigod sem imela že veliko. Največkrat sem se opekla ob kakšno vročo ponev, pa tudi kakšen krožnik je že zletel po tleh. Enkrat sem pripravila res lep krožnik, na katerem sem postregla edini steak, ki sem ga imela. Pa sem se na poti do studia, kjer sem ga želela fotografirati, spotaknila in stresla po tleh.

V novi sezoni si kuharsko štafeto podajata dve voditeljici/kuharici. Sta se prej poznali? Kako sta se ujeli za štedilnikom, kako pogosto kuhata skupaj in kakšna je zasnova nove sezone?

Petra Trofenik: Maše pred tem nisem poznala, le prek TV-zaslona, ko sem jo spremljala v oddaji MasterChef. Glede na njeno mladost je zelo odraslo dekle, v kuhinji zelo talentirano in s pravim občutkom. Navduševala me je že v oddaji MasterChef, ko sem jo pa spoznala v živo, sem videla, da je super, srečna oseba. Zelo dobro sva se ujeli, za obe je oddaja Šef doma popolnoma nova, zahtevna izkušnja, zato si večkrat pomagava z nasveti in se učiva druga od druge. Obe sva ponotranjili koncept in rdečo nit oddaje: z dobrim mentorjem je vsak lahko tudi doma dober kuhar, izvirne in kakovostne jedi pa lahko pripravimo tudi iz zelo osnovnih sestavin.

Maša Trubačev: S Petro se prej nisva poznali. Vedeli sva ena za drugo, spoznali pa sva se šele na snemanju. Mislim, da sva se zelo dobro ujeli, saj imava podoben način kuhanja in obe sva zelo sproščeni. V novi sezoni želiva gledalcem pokazati čim več novih, zanimivih, a preprostih jedi, ki jih lahko dodajo na svoj jedilnik. Na vas želiva prenesti vse svoje znanje in veščine v kuhinji.

Kako poteka sodelovanje z uredniško/produkcijsko ekipo? Kako se ujamete s scenaristko Valentino Smej Novak, se pri vsebinskem snovanju posvetujete, prisluhnete?

Petra Trofenik: Take čudovite ekipe še nisem spoznala. Mladi, sproščeni, neposredni, vedno mi pomagajo in me spodbujajo, prisluhnejo, se prilagodijo. Z Valentino se ujamemo odlično. Upošteva najine recepte in predloge, sama pa tudi kaj doda, nadgradi in na koncu nastane res odličen scenarij. Ko sem izvedela, da bom sodelovala z njo, sem bila zelo navdušena, saj sem kot najstnica bila oboževalka kuharske oddaje Ljubezen skozi želodec.

Maša Trubačev: Produkcijska ekipa je res vrhunska. Snemanja so zelo sproščena, zabavna in na njih zagotovo ne manjka smeha. Glede na to, da je to za naju s Petro nekaj novega, naju vedno bolj navajajo na oddajo in naju spodbujajo. S scenaristko Valentino dobro sodelujemo. Združujemo najine in njene želje, pri receptih ena drugo učimo novosti in si delimo nasvete.