Picerija Verace se je letos uvrstila na 31. mesto in s tem za štiri mesta izboljšala lansko uvrstitev. Prejela je tudi nagrado za najboljšo picerijo v Sloveniji za leto 2022. Pop's Pizza pa se je ob svojem debiju na lestvici uvrstila na 43. mesto.

Ocenjevalci izbora 50toppizza, ki velja za nekakšen Michelinov vodič med picami, so med drugim poudarili, da Verace pod vodstvom picopeka Fabia Carusa pripravlja pristno napolitansko pico, da je testo dobro vzhajano in mehko, sestavine pa odlične kakovosti.

Teh opažanj so po besedah direktorice Veraceja Barbare Zimic še posebej veseli, saj že od samega odprtja leta 2016 vztrajajo pri uporabi najbolj kakovostnih sestavin iz Italije. Ocenjevalce je v piceriji prepričalo tudi intimno, družinsko vzdušje. Med picami so izpostavili Ortolano in Crudo ter ocvrto pico, ki, kot so zapisali, jo je zunaj Neaplja težko najti, med sladicami pa hišni tiramisu.

Vnovična uvrstitev na seznam 50 najboljših picerij je po besedah Barbare Zimic priznanje, da delajo prav, ko vztrajajo pri avtentični napolitanski recepturi in vsebini pice, ter tudi izjemno priznanje za celotno ekipo.

Pop's Pizza: dobro razmerje med kakovostjo in ceno

Za picerijo Pop's Pizza ob Ljubljanici pa so organizatorji izbora zapisali, da gre za odlično picerijo, urejeno v prijetnem in modernem slogu. Pice v napolitanskem slogu so ocenili za zelo okusne s tankim testom, visokim in mehkim robom ter svežimi in kakovostnimi sestavinami. Pohvalili so mlade in prijazne zaposlene, postrežbo pa označili za hitro. Poudarili so še dobro razmerje med ceno in kakovostjo.

V Italiji slavje picerij z juga

Na prva tri mesta 50toppizza v Evropi so se uvrstile picerija Peppe v Parizu, Fratelli Figurato v Madridu in 50 Kalo v Londonu.

V ocenjevanju za 50 najboljših picerij v Evropi ne tekmujejo picerije v Italiji, saj za njih v 50topizza organizirajo ločen izbor.

Pri italijanskih je tako slavil Masanielli iz Caserte, sledijo picerija 10 Diego Vitagliano iz Neaplja, Seu Pizza Illuminati iz Rima, I Tigli iz San Bonifacia in Pepe in Grani iz Calazza.