"Izjemno sem hvaležna in počaščena, da so me izbrali tisti, ki jih neizmerno občudujem. Nagrado si želim deliti z vsemi ženskami, ki vsakodnevno kuhajo in so me v marsičem navdihnile," je izjavila kuharska mojstrica ob razglasitvi naziva, ki ji ga bodo uradno podelili junija na slovesnosti v Valencii v Španiji.

46-letna Mehičanka je po študiju izkušnje sprva nabirala na Francoskem kulinaričnem inštitutu v New Yorku, nato je delala tudi v ugledni italijanski restavraciji Locanda Locatelli v Londonu. Leta 2010 pa je v Ciudadu de Mexicu odprla svojo restavracijo Rosetta, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

"Sem kuharica sredi največjega, najbolj zapletenega in raznolikega velemesta na svetu, ki se ponaša z neverjetnim kulturnim in gastronomskim bogastvom. Počutim se kot produkt vsega tega," je dejala. Čeprav živi v državi, ki ljubi meso, je na njenem jedilniku v zadnjih letih vse več zelenjavnih jedi.

V svojih menijih odslikava tudi lastno razmišljanje o razmerah v svetu, zlasti na področju trajnosti in podnebnih sprememb. Nedavno pa je za goste začela pripravljati posebne zvezke, v katerih je zbrala odlomke akademskih, raziskovalnih del in tudi lastna razmišljanja.

"V svetu, kakršen je naš, ki ga pustošijo podnebne spremembe, socialna neenakost, sistemsko nasilje, seksizem, rasizem in degradacija političnega življenja, bi morala biti restavracija platforma za razmišljanje in pozitiven prispevek k družbi," je poudarila. Želi si, da bi ta besedila spodbudila konstruktivno razpravo.

Priznanja ji niso tuja, saj je bila že leta 2014 razglašena za najboljšo kuharico v Latinski Ameriki, lani pa je bila njena restavracija Rosetta uvrščena med 60 najboljših na svetu.

Reygadas je sicer četrta Latinskoameričanka, ki je bila imenovana za najboljšo kuharico na svetu. V prejšnjih letih so bile nagrajene Kolumbijka Leonor Espinosa, Perujka Pia Leon in Mehičanka Daniela Soto-Innes.