Bograč zmagovalne ekipe so začinile tudi solze sreče. Foto: Organizator/Mediaspeed
Bograč zmagovalne ekipe so začinile tudi solze sreče. Foto: Organizator/Mediaspeed

Prireditev je potekala pod okriljem Festivala Vinarium, začetek kuhanja pa je točno opoldne z gasilsko sireno naznanil lendavski župan Janez Magyar.

Recepta za bograč ni, potrebna je žilica. Foto: Organizator/Mediaspeed
Recepta za bograč ni, potrebna je žilica. Foto: Organizator/Mediaspeed

"Zelo smo veseli, da se skupine odločajo, da pridejo k nam in se preizkusijo v tekmovalnem delu prireditve. Pomembno je tudi, da se poleg kuhanja v prvo vrsto postavi druženje. Pomembno se mi zdi tudi, da dobro pripravljene in lepo okrašene ekipe predstavijo kulturno dediščino teh naših malih krajev," je povedal.

Kar 100 ekip na 107 tekmovališčih je zakurilo kotle, v večernih urah pa je bilo znano, da je najboljši bograč po oceni komisije skuhala ekipa iz Fokovcev na Goričkem.

"Ekipa iz Fokovcev je na Bogračfestu sodelovala prvič. Po 36 letih dela v gostinstvu poznam slabe in dobre strani kulinarike, zato sem se po toliko letih potrudil, da skuhamo vrhunski bograč. Recepta za bograč ni, potrebna je žilica: čas kuhanja, praženja čebule in mesa, kdaj se doda krompir in kdaj vino," je povedal predstavnik zmagovalne ekipe Štefan Bači

Poleg tekmovanja v kuhanju bograča so v središču Lendave ob 450. obletnici prve tiskane knjige na ozemlju današnje Slovenije odprli razstavo. Pred štirimi in pol stoletji so namreč v Lendavo iz Budimpešte vrnili vsa tri knjižna dela Györgya Kultsárja iz 16. stoletja. Festival številnih kulinarično-kulturnih prireditev bo prihodnji konec tedna sklenila 44. lendavska trgatev.