Razkritje hrane leta na prireditvi inštituta Gurunavi. Foto: Youtube
Razkritje hrane leta na prireditvi inštituta Gurunavi. Foto: Youtube

Inštitut, ki vodi priljubljeno spletno stran, ki omogoča uporabnikom iskanje najboljših restavracij po vsej Japonski, vsako leto okrona "jed leta", ki naj bi odražala razvijajoče se kulinarične trende na Japonskem.

Med preteklimi zmagovalci najdemo denimo: "hrana na rastlinski osnovi" in "kitajska kuhinja". A letošnji zmagovalec kaže, kako zelo je pandemija covida-19 vplivala na Japonce in njihove prehranske navade.

Po navedbah inštituta je pandemija privedla več restavracij do tega, da zmrzujejo svoje jedi, večinoma za hrano za s seboj. Metode hitrega zamrzovanja so tudi omogočile kuharskim mojstrom, da zadržijo vse kvalitete jedi, pri čemer so nekateri začeli zamrzovati celo suši.

Povprečna vsota, ki jo je eno japonsko gospodinjstvo porabilo za zamrznjeno hrano, se je lani zvišala za 20 odstotkov v primerjavi z letom 2019, kažejo podatki japonskega ministrstva za notranje zadeve.

Številne živilske trgovine so povečale svoje oddelke z zmrznjeno hrano. Foto: AP
Številne živilske trgovine so povečale svoje oddelke z zmrznjeno hrano. Foto: AP

Spremenjene navade in vloga žensk

Aeon, ena največjih živilskih trgovskih verig na Japonskem, je avgusta odprla specializirano živilsko trgovino, imenovano @Frozen. V poslovalnici v prefekturi Čiba na 420 kvadratnih metrih prodajajo več kot 1500 artiklov zmrznjene hrane. Lawson, še ena večja trgovska veriga, pa je v 5000 svojih poslovalnicah razširila oddelke z zamrznjenimi živili, vključno s sladicami in celo sašimijem.

Tradicionalno bi japonske družine vsakodnevno kupovale svežo zelenjavo, mame in žene pa bi za svoje soproge in otroke vsako jutro pripravile t. i. bento škatle. A pandemija in spreminjajoče se spolne vloge so ta način življenja spremenile.

"Zadnje čase vse več Japonk dela izven doma. Še vedno pripravljajo hrano za svoje družine, a njihov čas je precej bolj omejen," je za NHK povedal Jošiko Miura, svetovalec za potrošništvo pri Japonski zvezi zamrznjenih živil. "Poleg tega se japonsko prebivalstvo stara in veliko ljudi živi samih. Nakupovanje živil, priprava in kuhanje zahteva čas in energijo. Zamrznjene jedi pomagajo nasloviti to težavo."