Najboljši klasični krof leta. Foto: TGZS
Najboljši klasični krof leta. Foto: TGZS

V kategoriji najboljši slovenski inovativni krof leta 2023 so priznanja dobili Dom starejših občanov Novo mesto (3. mesto), ki je izdelal krof z jabolčnim polnilom, Jasna Chalet Resort (2. mesto), kjer so zasnovali krof s polnilom holandske omake s slanino, in BIC (Biotehniški izobraževalni center) Ljubljana (1. mesto), ki je na tekmovanje poslal krof s sivkinim polnilom z medom in smetano.

V kategoriji klasični krof pa so si prva tri mesta razdelili Terme Banovci (3. mesto), slaščičarna Emilija iz Idrije (2. mesto) in Dom starejših občanov Novo mesto (1. mesto).

Razglasitev naj pustnega krofa

Fedja Pobegajlo iz Turistično gostinske zbornice Slovenije je razložil, da so akcijo izvedli tretje leto zapored, tako da že imajo nekaj izkušenj iz ocenjevanja. Kot je razložil, je ocenjevanje izvedla strokovna komisija, ki so jo sestavljali Tomaž Vozelj, predsednik društva kuharjev in slaščičarjev, Alenka Kodele, predavateljica na BIC-u in znana slaščičarka, ter Urška Strnad, ki je vodja gostinstva na Trojanah. "Vsi trije imajo zelo bogate izkušnje iz vsakdanjega dela s krofi in so jih tudi lahko ustrezno ocenjevali," je dejal Pobegajlo.

Naj inovativni krof leta 2023. Foto: TGZS
Naj inovativni krof leta 2023. Foto: TGZS

Rebeka Mežan pa je razložila, da je bila konkurenca podobna kot pretekli dve leti: "Krofov je bilo več kot 30, tako klasičnih kot inovativnih. Veseli nas, da se vračajo stari tekmovalci in številni novi, tako da se tudi širi informacija o izboru." Vsi prijavljeni krofi so do ocenjevalcev prispeli s hitro pošto iz različnih delov države.

Pobegajlo je dodal, da komisija dejansko poskusi vsak krof, "zato pa nočemo preveč širiti tekmovanja, sicer bomo imeli vsi več kot 100 kilogramov", je pristavil v šali. Poudaril je, da tekmovanje ni strogo restavracijsko, ponudniki in prejemniki priznanj so zelo različni. Priznal je, da so letos lansko kategorijo zasebnikov oz. njihovih krofov umaknili, "saj bi bilo sicer vsega preveč", in se osredinili bolj na podjetja.

Večina inovativnih krofov je bila slanih

Kaj pa je prepričalo komisijo? "V kategoriji klasičnih krofov je izbira dosti preprosta, saj ocenjevalci sledijo ocenjevalnemu listu," je razložila Mežan. Kot so pojasnili pri TGZS-ju, ocenjujejo videz in splošni vtis izdelka, pravilno obdelavo testa, stopnjo cvrtja, polnilo in okus.

Pri inovativnem krofu pa je ocenjevanje težje, pravi Rebeka Mežan: "Vse skupaj je stvar okusa, stvar inovativnosti." Lahko je sladek, lahko je slan, večinoma smo dobili slane krofe, različni so tudi barve in posipi, kar je drugače kot pri klasičnem krofu, kjer je polnilo marmelada, barva pa rumeno-rjava," je pojasnila.

Pobegajlo je naštel nekaj nadevov: "Med, medica, žajbelj, cimet, slanina, razne omake in jabolčni nadevi itd." "Zelo sproščena domišljija vseh, ki so sodelovali," je še poudaril in dodal: "In to nam je všeč, da se spodbuja inovativno – ob tem, da z veseljem podpiramo tradicionalno slovensko izročilo, kar se vključuje tudi v lokalno kulinariko in trajnostno pot slovenskega turizma, ki je zelo 'in'."

Kakovost krofov se iz leta v leto izboljšuje

Kot so po izboru še sporočili iz Turistično gostinske zbornice Slovenije, je Tomaž Vozelj ocenil, da se kakovost krofov iz leta v leto izboljšuje, kar sicer veseli, je pa zato izbor najboljših krofov zahtevno delo. Alenka Kodele je poudarila, da priprava krofov med drugim zahteva veliko potrpežljivosti; z veseljem je ocenjevala inovativne krofe, saj so ponudniki pokazali veliko domišljije in uporabili zelo različne nadeve, glazure in podobno. Urška Strnad je povedala, da se na Trojanah tudi letos intenzivno pripravljajo na letošnje pustno obdobje.

Na Turistično-gostinski zbornici Slovenije so prvo ocenjevanje krofov priredili v koronskem obdobju, ko so bile turistične zmogljivosti zaprte, zbornica pa je z dogodkom želela poskrbeti za vsaj malo dogajanja v panogi.

Pestra zgodovina krofa

V oddaji Dobro jutro je predtem gostoval tudi etnolog Janez Bogataj, ki je razložil, kako se je skozi stoletja razvijal pustni krof, kdaj so vanj začeli dodajati polnilo, torej marmelado, kako se po slovenskih regijah razlikujejo poimenovanja za krofe, koliko različnih izpeljank ocvrtega testa poznamo v slovenski tradiciji in kakšna je razlika med krofom in bobom.

Zgodovina pustnih krofov