Gostilna pri treh ribnikih velja za najstarejšo gostilno v Mariboru. Foto: Facebook
Gostilna pri treh ribnikih velja za najstarejšo gostilno v Mariboru. Foto: Facebook

Gostinski lokal v Mestnem parku je junija 2020 od Term Maribor kupilo občinsko podjetje Mestne nepremičnine, a so ga Terme Maribor ob najemnini še naprej upravljale. Zaprtje "do nadaljnjega", ki je bilo javno objavljeno v ponedeljek, je presenetilo tudi direktorja Mestnih nepremičnin Ranka Šmigoca. "Tega ni nihče pričakoval, saj je najemna pogodba s termami sklenjena do junija 2023. Občina sicer ni oškodovana, saj so bile najemnine vplačane vnaprej. Bomo pa morali zdaj pohiteti z iskanjem strateškega najemnika," je povedal za časopis Večer.

Župan Saša Arsenovič je na novinarski konferenci izrazil obžalovanje zaradi zaprtja gostilne, še posebej ker do tega prihaja tik pred zaključkom obnove promenade, ki vodi iz središča mesta do Treh ribnikov. "Še enkrat več se je potrdilo, da je bil nakup objekta pravilna odločitev. Samo kot lastniki bomo lahko ta prostor bolje upravljali," je dejal.

"Srednjeročno bomo našli mogoče neko vmesno rešitev, ki je odvisna od dogovorov s sedanjim najemnikom, ki ima plačane najemnine in je tudi lastnik inventarja. Dolgoročno pa še vedno tečejo vse dejavnosti v smeri, da bo to postalo vstopna točka za dostop na Piramido," je dodal.

Možna začasna rešitev je, da Terme Maribor najdejo novega podnajemnika ali pa da tega najdejo Mestne nepremičnine, seveda v soglasju s termami. Drugače bo gostinski lokal, ki je deloval od leta 1825, ostal zaprt do izteka najemne pogodbe junija 2023. "Sedanji najemnik ima pravno veljavno pogodbo, po kateri je plačana najemnina in lahko objekt na žalost ostaja zaprt," je pojasnil župan.

Vzrok za zaprtje gostilne naj bi bile težave Term Maribor s financami in pomanjkanjem osebja. Arsenovič upa, da je prednostni cilj omenjene družbe odprtje hotela Habakuk pod Pohorjem, ki ga že več let obnavlja.

Župan je ob tem poudaril, da obnova promenade v Mestnem parku, ki vključuje postavitev dodatnih igral in ureditev japonskega vrta, uspešno napreduje.

Mariborčane razburjajo tudi potopni smetnjaki ob forma vivi

Mariborsko, predvsem strokovno javnost, vznemirja tudi postavitev potopnih smetnjakov ob forma vivi na križišču Strossmayerjeve ulice in Koroške ceste v središču mesta. Župan je danes priznal, da je pri tem šlo za napako in da bo to le za začasna rešitev. "Sprožil sem že vse postopke, ki bodo peljali v smer prestavitve teh potopnih ekoloških smetnjakov, takoj ko bo mogoče, na neko bolj primerno lokacijo," je dejal.

Mariborski župan Saša Arsenovič. Foto: BoBo
Mariborski župan Saša Arsenovič. Foto: BoBo

Ta teden se bo sicer začela rušitev dveh objektov na Rotovškem trgu, kjer bodo postavili Center Rotovž z novo knjižnico. Ta mesec bo objavljen razpis za izvajalca gradnje novega waldorfskega vrtca v Valvasorjevi ulici, ki bo po napovedih župana zgrajen do konca avgusta. To pomeni, da se bodo malčki lahko jeseni vselili v nove prostore. Prostore, ki jih trenutno zasedajo in v katerih je tudi waldorfska šola, namreč prodajajo na dražbi.

Sofinanciranje "lepšanja" mesta

Občina je te dni objavila nov javni razpis za sofinanciranje obnove nepremične kulturne dediščine, s katerim želi prispevati k lepši podobi mesta. V ta namen je letos zagotovila 200.000 evrov, rok za oddajo vlog je 8. april. Občina ima tudi pravnomočno gradbeno dovoljenje za izgradnjo nove zdravstvene postaje Magdalena in je oddala vlogo za sofinanciranje s strani ministrstva za zdravje, od koder pričakuje vsaj 2,9 milijona evrov. Skupno je projekt ocenjen na okoli osem milijonov evrov, je danes še povedal župan.