
Tudi moj žar je bil prižgan in v izbrani družbi se je dosti govorilo o tehnikah pečenja, o sestavinah, o natančnostih receptov, pa vse do že skoraj mitskih razsežnostih hrane. Vse to mi je dalo misliti, kaj pravzaprav je kuharija, kako kuhati, kdo ustvarja recepte in ali se jih zares moramo držati kot pijanec plota.
Moje mnenje je, da je kljub vsemu kuhanje subjektivna stvar, in naj se kuharji še tako trudimo, da bi jo objektivizirali, je to misija nemogoče. Zame osebno je kuhanje bolj ljubezen kot kemija. Kajti v ljubezni stvari počneš s srcem, v kemiji z glavo. V ljubezni se prilagajaš trenutnim razmeram, v kemiji lahko odstopanje od receptov pomeni katastrofo.

V ljubezni začutiš lepoto trenutka, ki ga začiniš z malenkostmi, ki so ti pri roki. V ljubezni moraš biti odprtega duha in si pustiti ustvarjalni prostor, moraš biti mojster improviziranja in na koncu moraš na kuhanje gledati romantično ter z navdušenja. V kemiji je NaCl, v ljubezni oz. pri kuhanju pa je to sol. Sol, navadna sol, okoli katere pa znamo ljudje razviti celo znanost. Posamezniki lahko trdijo, da je edina primerna sol za neko jed ta in ta solni cvet s Paga od te in te zadruge ... Skratka, prepričani so, da če sol zamenjaš, bo jed propadla.
Kuhajte po občutku
Jaz pa mislim, da jo z lahkoto zamenjate z drugo, in prav tako preostale sestavine. Če že nekaj časa kuhate in imate razvit okus za sestavine, se ne prestrašite, če vam kakšna manjka ali pa jih imate preveč. Recept, ki ste ga izbrali, poustvarite po okusu in bodite odprtega duha, kajti velikokrat je jed zaradi improvizacije še boljša. Morda odkrijete nove kombinacije okusov ali se naučite kakšno novo kuharsko tehniko. Možnosti je neskončno. Če kuhate po receptu iz knjig oz. interneta, kar sproščeno. Svetujem Vam, da si pogledate sliko jedi, sestavine in na hitro preletite recept, potem pa po spominu poustvarite jed, in to na način, ki vam je blizu in znan. Pazite le pri količinah, saj ni vsako jajce enako veliko, masla so različna, tudi meso se razlikuje med seboj (čeprav enaki kosi), zelenjava pa je tako različna, da si včasih mislite, da en korenček nima zveze z drugim.
Zato še enkrat poudarjam. Kuhajte po občutku. Če še nimate zadosti kuharskih izkušenj in znanja, si jih pridobite s poskušanjem. Hrana bo zares vrhunska takrat, ko bo všeč vam, in ne, ko vam bo uspelo pripraviti repliko recepta. Poti do jedi je neskončno, z različnimi rezultati. Vztrajnost in kreativnost se vam bosta zagotovo obrestovali. Zaupajte vase in vztrajajte na svoji poti, ne predajte se zapisanim oz. videnim normam, saj te v kuhinji v resnici ne držijo.

Trtni listi
- mladi trtni listi
- 200 g soli
- 4 žlice
Trtnim listom odrežite peclje in liste operite v mrzli vodi. Za 3 do 4 minute jih položite v vrelo vodo, nato pa jih ohladite v mrzli vodi, ki ji lahko dodate led. S penovko poberite trtne liste iz kropa, da se dobro odcedijo. Vodo, v kateri so se blanširali listi, uporabite za pripravo slanice, v katero boste vložili trtne liste. Vodo osolite in ji dodajte ji citronsko kislino. Pripravite kuhinjsko krpo, ki ste jo prevreli. Trtne liste položite na krpo. Zložite 8 do 10 listov enega na drugega. Najprej prepognete robove listov in jih zvijete. Zvite trtne liste položite v kozarec za vlaganje.
V kozarec položite približno 5-6 trtnih listov, odvisno od velikosti kozarca. Trtne liste prelijte s slanico. Na vrh listov položite mrežico za vlaganje, ki bo “poskrbela”, da bodo trtni listi konstantno v slanici in kozarec previdno zaprite. Kozarec za 30 minut postavite na pokrov, da se izognemo vodnim mehurčkom. Tako pripravljene trtne liste lahko uporabite že v roku 1 tedna, shranjene pa lahko uporabljate celo leto.

Sarme iz trtnih listov
- 1 kg govejega vratu
- 30–40 trtnih listov (vloženih)
- 1,5 dl riža (1 lonček)
- 1 čebula
- svež koper
- svež peteršilj
- 3 stroki česna
- 2 eko limoni
- oljčno olje
- sol
- poper
Meso očistite in narežite na majhne kose, nato jih v mlinčku za meso drobno zmeljite. Razgrnite trtne liste. Nato jih namočite v mrzli vodi, kjer jih lahko pustite 30 minut.
Operite riž in nasekljajte čebulo, ki jo nato vmešate v meso. Primešajte tudi riž, solite in popoprajte. Nasekljajte česen, peteršilj in koper in jih dodajte v zmes. Dobro pregnetite, da se sestavine premešajo. Če je treba, dodajte sol. Pripravite lonec in odcedite trtne liste. Dno lonca prekrijte z njimi, tako boste preprečili, da bi se sarme prijele na dno. Čez trtne liste položite rezine limone. Vzemite trtni list, ki naj bo z listnimi žilami obrnjen proti nam, in na sredino položite 1 žlico pripravljene zmesi. Stranske zunanje robove zavihajte navznoter. List zvijte. Liste zložite v lonec. Po sarmah pokapajte pribl. 1 dl oljčnega olja. Po sarmah pokapajte sok 1 limone. Čez zložene sarme položite krožnik, da se ne bodo premikale. Sarme pokrijte s krožnikom, prelijte s toliko vode, da je krožnik pod vodo. Lonec pokrijte s pokrovom. Kuhajte približno 45 minut. Po 45 minutah naj v loncu ne bi bilo več vode, kar pomeni, da so sarme kuhane.

In en velik dober tek!
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje