Foto: BoBo
Foto: BoBo

Slovenski festival vin tradicionalno sicer poteka novembra. A kot je dejal direktor festivala Tihomir Kovačič, so se po posvetu z vinarji in partnerji odločili, da izkoristijo prvo mogočo priložnost in ne čakajo na tradicionalni novembrski termin.

Dvoletni premor, ki je nastal kot posledica pandemije covida-19, je po besedah direktorja festivala tako organizatorje kot vinarje in ponudnike kulinaričnih dobrot prisilil v nekatere prilagoditve, a se kljub temu trudijo, da bi dosegli rezultate preteklih festivalov vin. Tako si obetajo okoli 150 vinarjev in 2500 obiskovalcev festivala.

Poudarek na tokratnem festivalu bo, tako kot v preteklosti, na promociji domačih vin in slovenskih vinorodnih dežel. Novost na tokratnem festivalu pa bodo poslovna srečanja med vinarji in različnimi poslovnimi partnerji.

Že pred festivalom je strokovna komisija ocenila 162 vzorcev vin 52 vinarjev. Organizatorje in strokovno komisijo so po besedah vodje strokovne komisije Tatjane Košmerl predvsem presenetila nova imena med prijavljenimi vinarji.

Kot je še poudarila, so prevladovala sortna vina. V kategoriji belih sortnih vin so prevladovali sorte in aktualni letnik. Kar pa je po besedah vodje komisije zanimivo predvsem za potrošnike, je to, da so po številu prevladovale sorte, ki na svetovni ravni niso tako znane, torej lokalne udomačene sorte, kot so na primer malvazija in refošk iz slovenske Istre ali rebula iz Goriških brd.

Slovenski festival vin odprl vrata