Cortese je z dušo in telesom živel naravo. Foto: Radio Prvi/Osebni arhiv
Cortese je z dušo in telesom živel naravo. Foto: Radio Prvi/Osebni arhiv

"Ko to sploh še ni bilo popularno, je Dario na radiu skrbel za 'zdravo življenje', z vsemi divjimi rastlinami in blagodejnimi strupi vred, s čimer se je – poleg čaja in piva – zelo intenzivno, kot pisec, avtor, predavatelj, vodja delavnic, urednik in izdajatelj, ukvarjal tudi v zadnjih letih," so na svoji Facebook strani o Corteseju, inženirju agronomije, zapisali na Radiu Študent, kjer je bil svojčas tudi urednik.

"Verjetno bi nas velika večina še vedno hodila brezbrižno mimo rastlin, misleč, da gre zgolj za neuporaben plevel, če ne bi prav Dario vestno krepil našega znanja o naravi," pa so ob Cortesejevi smrti zapisali v reviji Sensa.

Cortese, sicer rojen Ljubljančan, je veljal za najboljšega poznavalca divjih zeli in rastlin pri nas in je o nabiralništvu napisal tudi vrsto knjig.

Prvo knjigo na to temo, Divja hrana, je izdal leta 1995, knjiga pa je naglo postala obvezna literatura tudi za številne kuharske mojstre in vinarje, ki prisegajo na sonaravni pristop.

"Mož, ki nabira znanje," so ga svojčas predstavili v Dnevniku. Sam je dejal, da ko začne človek uživati divje samonikle rastline, se "večino časa počutiš, kot bi lebdel dva decimetra nad zemljo".

Cortese nabiralništva ni samo opravljal, živel ga je.

Dario Cortese
Nabiranje čemaža z Dariem Cortesejem
Domača lekarna, divji plodovi, Dario Cortese
Divja hrana