Kot so še spomnili na ministrstvu, ima potica že od nekdaj posebno mesto v slovenski kulinariki, je slovenska posebnost in znamenitost, skorajda nacionalni simbol. Foto: BoBo
Kot so še spomnili na ministrstvu, ima potica že od nekdaj posebno mesto v slovenski kulinariki, je slovenska posebnost in znamenitost, skorajda nacionalni simbol. Foto: BoBo

Tako so zapisali na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pred nekaj dnevi, ko je Evropska komisija v uradnem listu EU-ja objavila vlogo za zaščito slovenske potice kot zajamčene tradicionalne posebnosti.

Brez potice ni pravega praznika, na prazničnih mizah ne sme manjkati zlasti ob božiču in veliki noči, prav tako tudi ne na družinskih slavjih. Potica je razširjena po vseh slovenskih pokrajinah, različice pa se med seboj močno razlikujejo po nadevih, vrstah testa in obliki.

Ministrstvo o potici

Objava vloge pomeni, da lahko druge države članice ali tretje države v treh mesecih ugovarjajo. Če ugovorov ne bo, bo komisija slovensko potico zaščitila na ravni EU-ja.

Pobudo za zaščito slovenske potice so že leta 2017 podale Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije, Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij in Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, ko so na ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano vložile skupno vlogo za zaščito slovenske potice z zajamčeno tradicionalno posebnostjo. Ministrstvo je konec tistega leta slovensko potico prehodno nacionalno zaščitilo in vlogo posredovalo komisiji za zaščito potice še na ravni EU-ja.

Zaščita z zajamčeno tradicionalno posebnostjo pomeni, da izdelava potice ni geografsko omejena, izdeluje se lahko kjer koli, vendar po predpisanem postopku, proizvajalci pa morajo za njeno izdelavo predhodno pridobiti certifikat neodvisnih kontrolnih organizacij.

Zaščitena potica je enotna tako po vrsti testa, nadevih kot tudi obliki. Pripravljena je s petimi tradicionalnimi nadevi - orehovim, orehovim z rozinami, rozinovim, pehtranovim ali pehtranovim s skuto. Pečena je v potičniku, ki zagotavlja edino pravo obliko potice, to je okrogla z luknjo v sredini, njen zunanji rob je gladek ali pokončno rebrast. Potresena je lahko s sladkorjem v prahu. Foto: BoBo
Zaščitena potica je enotna tako po vrsti testa, nadevih kot tudi obliki. Pripravljena je s petimi tradicionalnimi nadevi - orehovim, orehovim z rozinami, rozinovim, pehtranovim ali pehtranovim s skuto. Pečena je v potičniku, ki zagotavlja edino pravo obliko potice, to je okrogla z luknjo v sredini, njen zunanji rob je gladek ali pokončno rebrast. Potresena je lahko s sladkorjem v prahu. Foto: BoBo

Ne smemo prehitevati z valjanjem
Pod skupnim imenom potica se skriva cela paleta različic. Ljubitelji potic se pri peki lotevajo vedno bolj zahtevnih tehnik, čeprav je treba pobrskati tudi po starih znanjih. Kajti zato, da mojstrovina, kot je potica, uspe, je dobro poznati nekaj trikov.

Za pripravo potice si je treba vzeti čas. Foto: BoBo
Za pripravo potice si je treba vzeti čas. Foto: BoBo

Enega izmed teh je za Radio Prvi razkril učitelj kuharstva Boštjan Bezgovšek: "Pogoj je, da imamo enakomerno razvaljano testo, da smo testo dosti mehansko obdelovali, da je lepek dosegel svojo elastičnost, da nismo prehitevali z valjanjem, da se je testo res sprostilo, sicer nam leze nazaj. Potem pa tudi enakomerno mazanje nadeva, da je približno enako debelo testo in nadev, potem so lepo vidne te plasti." Več lahko izveste v pogovoru spodaj.

Za dobro potico ne smemo prehitevati z valjanjem