V Perugii, glavnem mestu srednje italijanske pokrajine Umbrije, lahko obiskovalci uživajo v številnih zgodovinskih zgradbah, odlični hrani in džezovskih koncertih, a med sladkosnedi je znana predvsem po največjem evropskem festivalu čokolade, Eurochocolate.

Festival običajno sicer poteka jeseni, letos pa so se organizatorji odločili, da organizirajo tudi pomladno različico festivala.

Kot je za Televizijo Slovenija povedal predsednik festivala Eugenio Guarducci, se je festival čokolade v Perugii rodil leta 1994. "Dvanajst let pred tem, ko sem imel 18 let, sem obiskal Oktoberfest v Münchnu in pomislil, da bi lahko kaj podobnega priredili tudi pri nas."

A Eugenio se je odločil, da bo zamenjal ključno sestavino festivala: "A ne s pivom, ampak s čokolado. Perugia je namreč italijanska prestolnica čokolade."

Na festivalu čokolade v Perugii

Paša za oči in brbončice

Perugia je prestolnica Umbrie, znana po džezu, kulturni dediščini in čokoladi. Foto: MMC/Ivan Koruza
Perugia je prestolnica Umbrie, znana po džezu, kulturni dediščini in čokoladi. Foto: MMC/Ivan Koruza

"Ne zadostuje, da je čokolada, ki jo proizvajam, dobra. Še preden jo pojemo, mora navdušiti tudi oči," je bil jasen mojster čokolade iz Perugie, Nicola Maramigi. Udeleženka njegove delavnice je bila navdušena nad tem, kako preprosto je s pravimi sestavinami in znanjem pripraviti odlične izdelke. "Naučila sem se pripraviti pralineje v pol ure. Zagotovo bom tudi doma poskusila."

Od letos festival poteka dvakrat letno, prvo pomladno izvedbo, ki bo trajala do 3. aprila, pa so prikladno posvetili velikonočni čokoladi. Razstavljavci predstavljajo številne nove kreacije na tem področju, eno od velikonočnih jajc pa vključuje lonček s substratom in cvetličnimi semeni. "Ploščico namočite in iz nje bodo zrasle čudovite cvetice, ki bodo privabile spomladanske metulje."

Na festivalu čokolade pa se seveda ne predstavljajo le tablice čokolade ali pralineji, ampak številne druge stvaritve. Med njimi so na primer testenine s čokolado, skodelice iz čokolade in čokoladna šilca. "Tu so klementine oblite s črno čokolado, pa kandirane marelice, limonine lupine in fige s čokolado," je svoje čokoladne stvaritve predstavila ena od čokoladnih mojstric na razstavi.

Čeprav so čokoladnice razširjene po celotnem mestu, pa je dogajanje osredotočeno na park Frontone, kjer so iznašli znamenite poljubčke Bacio. A ljubezen do čokolade se je očitno v zadnjem stoletju razširila še veliko dlje, dodaja mestni odbornik za turizem Gabrielle Giotolli: "Od čokolade je tu odvisnih od 4000 do 5000 delovnih mest, če prištejemo vse povezane dejavnosti."