Meso na rastlinski osnovi in živalskega izvora. Ko je pečeno, razlike skorajda ni, zatrjujejo v izraelski družbi. Foto: Reuters
Meso na rastlinski osnovi in živalskega izvora. Ko je pečeno, razlike skorajda ni, zatrjujejo v izraelski družbi. Foto: Reuters

Družba Redefine Meat, ki se posveča izdelavi mesnih nadomestkov na rastlinski osnovi, je razvila 3D-tiskalnik, ki lahko v relativno kratkem času izdela veliko količino mesnega nadomestka v poljubni obliki. Kot je na predstavitvi povedal vodja oddelka za razvoj 3D-tiskanja Jaron Ešel, se tiskalnik, ki so ga poimenovali Angus, upravlja prek zaslona na dotik.

Upravljavec zgolj izbere vrsto mesa, nastavi želeno trdoto, količino "maščobe" in kakšne oz. koliko plasti želi. Po približno od 15 do 20 minutah je kos "mesa" natisnjen. Naprava lahko sicer naenkrat natisne od tri do štiri kose "mesa", ki jih je nato mogoče narezati na npr. zrezke.

V družbi so za zdaj razvili osem tiskalnikov, dva imajo na sedežu podjetju v Izraelu, šest pa jih je že postavljenih v njihovi tovarni na Nizozemskem, kjer bodo proizvodnjo mesnih nadomestkov zagnali decembra.

Podjetje Redefine Meat se sicer že leta posveča izpopolnjevanju mesnih nadomestkov, za katere uporabljajo različne surovine, kot so soja, grah, čičerika, rdeča pesa, kokosova maščoba ipd. Trudijo se, da bi bilo njihovo rastlinsko meso čim bolj podobno živalskemu, za Reuters pojasnjuje soustanovitelj družbe Eščar Ben-Šitrit. "V zadnjih dveh letih smo se posvečali razumevanju mesa in ugotavljanju, kaj dela meso tako posebno. Osredotočili smo se na tiste sestavine, ki jih lahko pridobimo iz rastlin in ki se obnašajo podobno kot tkivo živalskega mesa. Tako da lahko zdaj ponujamo isto izkušnjo, kot jo lahko imate, če jeste dober zrezek ali dober kos mesa, ne da bi vam bilo treba jesti del živali," je poudaril.

Rastlinsko meso iz 3D-tiskalnika. Foto: Reuters
Rastlinsko meso iz 3D-tiskalnika. Foto: Reuters

Zaposlenih imajo več znanstvenikov, ki se posvečajo izključno karakteristikam živalskega mesa in jih poustvarjajo z rastlinskim. "Zdaj imamo končno izdelek, ki je res podoben mesu. Ko ga ljudje povohajo, okusijo, so prepričani, da gre za živalsko meso," je razložil vodja kemijskega oddelka v laboratoriju Oded Halevi.

Kot omenjeno, so sočasno razvijali tudi način, kako takšno meso množično proizvajati – in to dosegli z industrijskim 3D-tiskalnikom. "Letos smo močno povečali svojo proizvodnjo, ki zdaj znaša 15 ton na dan," se je pohvalil Ben-Šitrit in poudaril, da se osredotočajo bolj na izdelavo takšnega rastlinskega mesa, ki je po okusu, vonju in videzu enako pravemu, ne pa toliko na hitro prehrano, kot velja za njihovo konkurenco Beyond Meat ali Nestle.

Cena tako izdelanega mesa namreč (za zdaj) ni ravno nizka – zrezke prodajajo za približno 40 evrov po kilogramu. Njihovi kupci so zato že zdaj pretežno restavracije višjega cenovnega razreda, predvsem v Izraelu in v Združenem kraljestvu, na Nizozemskem in v Nemčiji. Kmalu bodo svoje mesto ponujali v Franciji, še letos odpirajo svoje poslovalnice v Italiji, Grčiji in na Švedskem, za prihodnje leto pa načrtujejo še širitev v nekatere druge evropske države.

Tiskanje mesa. Foto: Reuters
Tiskanje mesa. Foto: Reuters

Kot je znano, mesni nadomestki na rastlinski osnovi postajajo vse pogostejša prehranska izbira tistih, ki jih skrbi bodisi dobrobit živali bodisi vpliv živinoreje na okolje. Ben-Šitrit sicer ne verjame, da bo živalsko meso kaj kmalu povsem izginilo s krožnikov razvitega sveta, mu bo pa rastlinsko meso gotovo odvzelo pomemben delež prodaje. "Tudi če bo naše meso predstavljalo le en ali dva odstotka in če bo celotna naša industrija predstavljala le 10 odstotkov vse mesne industrije, bo to imelo že tako velik učinek na okolje v naslednjem desetletju, da se velja potruditi," je optimističen Ben-Šitrit.