Članice EU-ja so v letu 2020 proizvedle neverjetne tri milijarde litrov sladoleda. Vodilna država v proizvodnji sladke razvade je Nemčija (21,5-odstotni delež), na drugem mestu ji sledi Italija, ki je izdelala dobrih 17 odstotkov vsega evropskega sladoleda, navaja Statistični urad Republike Slovenije

Sladoled. Foto: Reuters
Sladoled. Foto: Reuters

Povprečni Slovenec si letno privošči skoraj štiri litre sladoleda, največ ga uvozimo iz Nemčije in Hrvaške. Sladoleda izvozimo petkrat več, kot ga uvozimo (za 85,2 milijona evrov). Za liter smo lani v Sloveniji v povprečju odšteli 3,7 evra, za porcijo sladoleda s smetano pa dobrih pet evrov.

Najpogostejša osebna imena, povezana s sladoledom, so pri nas Lučka (568), Tom (369), 27 prebivalcev nosi priimek Kornet, 79 pa Ježek.

Najraje ga imajo Novozelandci

Na svetovni lestvici ljubiteljev sladoleda Slovenci v primerjavi z drugimi državami pazimo na postavo. Na Novi Zelandiji ga v povprečju zaužijejo več kot 28 litrov na osebo, sledijo ZDA (20,8), Avstralija (18) in Finska (14,2). Najbolj priljubljeni okusi na svetu so čokolada, vanilija in jagoda, v nekaterih državah pa so okusi za slovenske brbončice precej nenavadni. Japonci tako najraje ližejo sladoled z okusom zelenega čaja, Tajci kokosovega, Nizozemci pa sladoled z okusom lubenice.