Tradicionalno praznično jed sarmo je študent BIC-a Ljubljana Vuk Kokan pripravil na sodoben način. Foto: Ivana Stipić Lah
Tradicionalno praznično jed sarmo je študent BIC-a Ljubljana Vuk Kokan pripravil na sodoben način. Foto: Ivana Stipić Lah

Meso, narezano na kvadre, in trakovi zeljnih listov – to je izvirna praznična sarma, ki jo je pripravil Vuk Kokan. Banjalučan je dal popolnoma novo obliko jedi, ki je ob božičnih in novoletnih praznikih nepogrešljiva.

Vuk je študent drugega letnika Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem v Ljubljani. Njegova sarma je posebna, ker je v njej drugačno meso, ki je tudi drugače pripravljeno. Namesto običajne govedine in svinjskega mesa z rižem je pripravil račja bedra. Tudi pri izdelavi je uporabil inovativne, sodobne tehnike priprave hrane. Jed ni klasična sarma, na katero smo bili navajeni do zdaj. Zakaj se je odločil prav za pripravo sarme? "Sarma je ena izmed prvih jedi, na katero pomislimo, ko pomislimo na Balkan. In zdaj je to ena izmed sezonskih jedi, ki ji lahko vključimo kislo zelje in sveže meso. Tudi meso lahko zdaj dobimo skoraj povsod."

Nagrada za modernizacijo

In prav modernizacija balkanskih jedi je poseben talent tega mladega kuharja. Njegova nadarjenost je bila pred kratkim nagrajena: Vuk Kokan je prejel zlato medaljo na pomembnem mednarodnem kulinaričnem tekmovanju Gastro Cup Serbia. "Pripravljal sem domačo glavno jed na moderen način. Pripravil sem jagnječjo ribico z bučnim pirejem in testeninami fregolo s koreninasto zelenjavo. Bilo je zahtevno. Tekmoval sem s 30 profesionalnimi kuharji. Najmlajši je imel 16, najstarejši pa 66 let, tako da je konkurenca bila zelo močna in sem na dosežek zelo ponosen."

Za tekmovanje se je odločil prav na spodbudo svojih mentorjev z Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana. Zato je izjemno zadovoljen, da je rodno Banjaluko zamenjal za Ljubljano, ko je premišljeval o nadaljevanju svoje profesionalne poti: "Pri nas take šole obstajajo, toda ne takšni ravni. Bil sem odločen, da želim strokovno napredovati, zato sem naredil obsežno raziskavo podobnih šol po celotni Evropi in se na koncu odločil prav za Ljubljano."

Grafiki: Sašo Janković, fotografiji: osebni arhiv
Grafiki: Sašo Janković, fotografiji: osebni arhiv
Ker je večina sestavin za sarmo pripravljenih vnaprej, Vuk svetuje, da najprej skuhate krompir za pire, ki ga boste postregli kot prilogo. Nato se posvetite zlaganju na krožniku.
Ker je večina sestavin za sarmo pripravljenih vnaprej, Vuk svetuje, da najprej skuhate krompir za pire, ki ga boste postregli kot prilogo. Nato se posvetite zlaganju na krožniku.

Učijo se eni od drugih

Vuk je ljubezen do kuhanja odkril zgodaj, še v domu svojih staršev, in še vedno zelo rad pripravlja jedi, ki se jih spominja iz otroštva. Toda, toda zelo ceni izkušnje mentorjev in kolegov sošolcev. "Zdaj sem se že navadil na to našo kuhinjo. S kolegi pa smo se naučili medsebojno sodelovati. Učimo se tudi en od drugega, učimo se delati neke nove jedi, iz nekih drugih držav. Vsi smo imeli korist."

Za dan po prazniku

Za konec pa spodbuda: Vukova sarma, ki je le videti zapletena, je kot običajna sarma odlična za dan po prazniku, ko ste utrujeni od praznovanja in ne želite preživeti veliko časa v kuhinji. Jed samo zložite na krožnik. Vse drugo lahko pripravite dan ali dva prej. Pa dober tek!

Grafika: Sašo Janković
Grafika: Sašo Janković
Dr. Igor Štiks