Ameriški velikan je v sporočilu dodal, da bo skoraj 2000 ruskih delavcev plačeval še šest mesecev in da jim bo pomagal najti nove zaposlitve.

Foto: EPA
Foto: EPA

"Kot sem dejal že v petek, obsojamo grozne ruske napade na Ukrajino," je prvi mož družbe Kevin Johnson zapisal na spletni strani podjetja. Dodal je, da so v mislih z vsemi prizadetimi.

Tako potrošniki kot vlagatelji so sicer po začetku ruske invazije v Ukrajini konec februarja začeli pritiskati na zahodna podjetja, da naj prekinejo vse stike z ruskim trgom, vendar licenčnih pogodb ni mogoče na hitro spremeniti. Starbucks je tako 8. marca zaustavil dobavo vseh izdelkov v Rusijo in začasno zaprl kavarne, zdaj pa dokončno zapušča ruski trg, poročajo tuji mediji.

Starbucksove ruske kavarne prispevajo k manj kot enemu odstotku letnih prihodkov družbe, kavarne pa delujejo kot franšize, je poročala ameriška spletna stran CNBC.

Podobno odločitev je pretekli teden sprejel še en ameriški velikan, veriga restavracij s hitro prehrano McDonald's. Ta je z obstoječim koncesionarjem Aleksandrom Govorom tudi že sklenil kupo-prodajno pogodbo, v skladu s katero bo Govor kupil celoten portfelj restavracij McDonald's v Rusiji in jih upravljal pod novo blagovno znamko.