Rebula je izredno vsestransko vino – iz njega se da delati vse od penine in svežega vina do daljših maceracij in desertnega vina. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Rebula je izredno vsestransko vino – iz njega se da delati vse od penine in svežega vina do daljših maceracij in desertnega vina. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Dogodek je organiziral Konzorcij Brda s 13 priznanimi briškimi vinskimi hišami v sodelovanju in s koordinacijo Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda.

Osrednji del dogodka je bil masterclass – velika degustacija vin rebula vse od letnika 2016 pa do aktualnega letnika 2020. Degustacijo je vodil Gašper Čarman, eden najvidnejših vinskih strokovnjakov v Sloveniji in najboljši sommelier Slovenije v letih 2013 in 2015.

"Po petih letih skupne promocije sta iz začetne drzne ideje sorta rebula in vinorodni okoliš Brda/Collio pridobila svojo identiteto in mednarodno prepoznavnost. Verjamem, da bo tudi širši krog vinogradnikov in vinarjev v Brdih prepoznal to kot dobro priložnost za promocijo našega teritorija in nas v prihodnjem obdobju podprl s tem, da se nam bo pridružil," je povedal briški vinar in predsednik vinskega Konzorcija Marjan Simčič.

Direktorica Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda Tina Novak Samec pa je povedala: "V samo petih letih smo uspešno pozicionirali blagovno znamko Brda, home of rebula, na svetovni trg ter uporabo slovenskega izraza rebula za to izjemno vinsko sorto, poprej v svetu poznano kot ribolla gialla. Dokaz temu so zveneča imena iz mednarodnega prostora, katera so se udeležila letošnje in preteklih edicije."

Poudarila je še, da je letošnji dogodek Brda, home of rebula, za Slovenijo še toliko pomembnejši zaradi naziva Evropske enogastronomske regije, ki seveda daje velik pomen vinu in vinskemu turizmu. "Slednji postaja iz leto v leto prav zaradi naših vinarjev eden glavnih razlogov za obisk Slovenije in njenih vinskih regij."