Kulinarični oskar v roke Slovenki

Za najboljšo kuharsko knjigo je bila izbrana izmed več kot 1500 knjig z vsega sveta.

Ob tem je Anita Šumer dejala, da z lepotičenjem kruh znova postaja darilo: "Ko naredim takšen čudovit kruhek in ko ga podarim s srcem, ljubeznijo, mi je to v največje veselje."

Gre za uporabno umetnost, doda. Šabloniranje, slikanje, zarezovanje – to so le nekatere izmed tehnik okraševanja kruha. "V knjigi so razložene vse tehnike, vsi pripomočki, ki jih lahko uporabimo za krašenje."

Foto: Televizija Slovenija/Zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija/Zajem zaslona

Njena knjiga je na tekmovanju, ki kulinarične priročnike nagrajuje v več kategorijah, absolutna zmagovalka. Nominirana je bila še za štiri druga priznanja: za najboljši kruh, inovativno vsebino, dizajn in fotografijo.

Posnetke umetniškega kruha so ustvarjali šest dni: "V bistvu sem porabila več kot 25 kilogramov moke, moja pečica je nonstop gorela. Mislim, da je bila prižgana 12, 13 ur skupaj."

Poslanstvo knjige – dobra kot kruh – se prenaša naprej: del sredstev od prodaje bodo namreč namenili neprofitni organizaciji Lunina vila, ki pomaga otrokom s travmami.

Sicer nobena slovenska kulinarična knjiga še ni dosegla takšnega mednarodnega uspeha.
"Sem ponosna, da na tak način predstavljam Slovenijo, ker imamo zelo bogato kulinarično, prehransko kulturo, in Slovenija si zasluži prepoznavnost," je dejala Anita Šumer.