V londonski bolnišnici se je pri 54 letih poslovil avstralski kuhar Bill Granger. Za seboj je pustil ženo in tri hčerke, družina pa vzroka smrti ni razkrila. V svoji 30-letni karieri je samouk iz Melbourna izdal 14 kuharskih knjig, posnel več televizijskih kuharskih oddaj, odprl več kot deset restavracij po vsem svetu in osvojil srca številnih ljudi.

Granger je svojo kariero začel leta 1993, potem ko je opustil umetniško šolo, da bi pri zgolj 23 letih odprl svojo prvo restavracijo v Sydneyju. Njegova kavarna Bills je poleg vrhunske kave postala znana po preprostih jedeh, kot je avokadov opečenec. Njegova priljubljenost je eksplodirala, zatem je odprl več kavarn na Japonskem, v Južni Koreji in Londonu. Zaradi velikega vpliva je januarja za svoj prispevek k turizmu in gostinstvu prejel eno največjih državnih odlikovanj, poroča BBC.

"Spominjali se ga bomo kot "kralja zajtrka" – iz nezahtevne hrane je naredil nekaj posebnega," so zapisali na uradnem računu na družbenem omrežju Instagram Avstralca, ki je bil znan tudi kot "boter opečenca z avokadom", in poudarili, da ga bodo vsi zelo pogrešali. Avstralski kuhar Darren Robertson je dejal, da je Granger "v celoti spremenil svet zajtrka", alumnist Masterchefa Avstralije Adam Liaw pa ga je opisal kot "enega najvplivnejših pionirjev sodobne avstralske hrane". Po njegovem mnenju je bila kavarna Bills model, po katerem se zdaj zgleduje vsaka avstralska kavarna.

Znane osebnosti, med njimi tudi avstralski igralec Hugh Jackman, nekdanji sodnik tekmovanja Masterchef Australia Matt Preston in kulinarična legenda Jamie Oliver, so bili med tistimi, ki so se poklonili kulinaričnemu piscu, označili so ga kot prijaznega, živahnega in očarljivega človeka. "Bil je čudovit človek in veselje, ki nam ga je dal – osebno ali s svojo hrano, knjigami ... –, je izhajalo iz njegove iskrene prijaznosti in radodarnosti," je na družbenih omrežjih zapisala avtorica in televizijska kuharica Nigella Lawson.