Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Ne glede na to, da letošnja letina po količini ni tako obilna, bo po besedah direktorice Javnega zavoda Miren Kras Ariane B. Suhadolnik špargljev za gostinsko ponudbo dovolj, nekaj manj jih bo za grosistično prodajo, piše STA. Na območju med Krasom, Vipavsko dolino in Brdi, ki ga pokriva Javni zavod Miren Kras, po besedah direktorice to kulturo pridelujejo trije pridelovalci. Poudarek je predvsem na belih špargljih.

Celotna zgodba okoli meseca špargljev temelji na gostinski ponudbi petih restavracij, ki so se konec leta 2021 združile v trajnostno gastronomijo pod znamko Krasna kuhnja. V omenjenih gostilnah bodo od danes do 5. junija pripravljali sezonske jedi iz belušev. Pri tem bo poudarek na uporabi vseh sestavin v prehrambni verigi, "kar pomeni, da gre za prikaz kulinarike, ki uporabi vse sestavine povrtnin", pojasnjuje.

V sredini maja namerava zavod v okviru meseca špargljev skupaj z ministrstvom za kmetijstvo pripraviti strokovni dogodek na temo zmanjševanja odpadkov v prehrambni verigi in kulinariki. Vrhunec dogajanja bo 27. in 28. maja, ko bo v Športnem parku Java Orehovlje potekal praznik špargljev z zabavnim, športnim in glasbenim programom.