Vinarji bodo predstavili tudi nova vina, ki jih še ni mogoče zaslediti v redni prodaji. Foto: BoBo
Vinarji bodo predstavili tudi nova vina, ki jih še ni mogoče zaslediti v redni prodaji. Foto: BoBo

Festvina, ki ga pripravlja Koželj – Hiša dobrih vin, po besedah organizatorjev na enem mestu združuje izjemne domače in tuje vinske kleti s predstavniki vrhunskih restavracij, hotelov, družinskih gostiln in barov ter s strokovnjaki in ljubitelji dobrega vina.

Vinarji bodo predstavili svoja najboljša vina in ekskluzivno tudi nova, ki jih še ni mogoče zaslediti v redni prodaji.

Poleg domačih in tujih vinskih kleti se predstavljajo tudi dobavitelji kozarcev in vinskih pripomočkov. Predstavljena bo tudi nova izdaja Wine Magazina, v katerem so podrobno prikazane vse slovenske in tuje kleti, ki jih zastopa hiša Koželj.

V okviru dogodka bo med drugim potekala okrogla miza z gosti iz gostinske in vinske branže o tem, ali je na vinskih kartah prostor za slovensko vertikalo letnikov. Namen hrambe je gostu ponuditi vino, ko je ta v najboljši kondiciji. Odgovornost hišnega sommeliera pa je, da vino dobro pozna in ne zamudi vrhunca njegove življenjske dobe.

Na okrogli mizi bodo govorili o tem, kaj tovrstno zbiranje letnikov pomeni za restavracije s finančnega in logističnega vidika, kakšna je dodana vrednost vina, kaj možnost okušanja različnih letnikov pomeni za goste, kako to vpliva na zaznano vrednost restavracije v očeh gosta ter koliko so za to pripravljeni plačati.

Letošnji Festvina zaznamuje pomembno prelomnico v Hiši dobrih vin Koželj, saj ga organizirajo že desetič.