Bi pokusili pico s popečenimi črički?

Paradižnikova mezga, mocarela in bučkini cvetovi – klasična pica, če v eni izmed tržaških picerij ne bi nanjo natresli še pesti dehidriranih popečenih čričkov. "Čriček je že sam nekakšen prigrizek, okus spominja na pečen krompirček, pokovko, je hrustljav. Med zobmi hrusta. Dober je, vsekakor ga je vredno pokusiti," je dejal eden izmed solastnikov picerije Umberto Barucca.

Kulinarično novost so poimenovali Opravljivi čriček. Ponudba je zdaj na meniju en mesec, je prva in trenutno edina v Italiji, prav zaradi trženjske provokacije pa so dobili pozornost številnih medijev.

A poželi so tudi kritike in neodobravanje, na ta račun je bilo na družbenih omrežjih objavljeno malo morje neusmiljenih komentarjev, mnenj in recenzij, nekateri naj bi bili tudi zabavni. "Veliko pompa in sovražnih komentarjev je, zahvaljujem se tistim, ki so se tako potrudili, da nas zabavajo," je dodal drugi solastnik picerije Alessandro Pribaz.

Njegov poslovni partner je ob tem dodal, da jih niso kritizirali zgolj zato, ker so se s svojo potezo dotaknili sredozemske italijanske hrane – v igri naj bi bil tudi skriti dogovor Evropske unije, ki naj bi se imenoval Davos 2030. "Z novimi živili bi lahko utrli pot tudi umetno vzgojenemu mesu, ki je v Italiji že prepovedano. To bi odvzelo suverenost posameznim državam," je še dejal Barucca.

Opravljivi čriček stane 15 evrov, saj črički niso poceni. Gojenje čričkov je v Evropi še vedno redkost. Kilogram dehidrirane pečene eksotike namreč stane kar 300 evrov.