Foto: Mojca Dumančič
Foto: Mojca Dumančič

Letošnjo, že šesto edicijo so krojile različno šolane in starane rebule enajstih briških vinarjev z obeh strani meje, ocenjevalci pa so prišli z vsega sveta. Sporočilo vinarjev s slovenske in italijanske strani Brd je: "Lokalne sorte povezujejo, avtentičnost pa odpira vrata na svetovne trge."

"Tu je res ogromen napredek. Mislim, da so vinarji vedno boljši, vedno bolj poudarjajo svoje območje in gre za izjemno raznolikost v šolanju raznovrstnih vin," je dejala poznavalka iz Združenega kraljestva Caroline Gilby.

"Deset let že obe strani – italijanski Colio in slovenska Brda – govorita isti jezik na vinskih trgih. In to je prava odločitev za to skupno območje," pravi italijanski poznavalec in pisec o vinih Francesco Saverio Russo.

Foto: Mojca Dumančič
Foto: Mojca Dumančič

"Rebula je absolutna duša tako Colia kot Brd. Je edina trta, s katero imamo skupno zgodovino. In prav z rebulo znova združujemo to čezmejno vinsko območje," je navdušen vinar iz Dolenje v Italiji Silvio Jermann.

"In cilj je, da bi bila to neka skupna regija – ena prvih v Evropi, ki bi segala v dve državi in nosila eno geografsko poreklo," je smele načrte dejal vinar, predsednik Konzorcija Brda, Marjan Simčič.

In takšen dogodek je potrdil pravo pot Bricev – kako privabiti goste in svetovne kupce.
"... da jih moramo pripeljati sem na naš teritorij, v naše okolje, med naše ljudi, med Brice! In ko smo to naredili, smo videli, da je to prava pot," je prepričan Marko Skočaj. (Vina Dolfo, Ceglo.)

Od zdaj še boljša skozi knjigo o rebuli ameriškega pisatelja, ki sicer že nekaj časa živi pri nas. "Z eno sorto grozdja – da lahko narediš peneče, sladko, suho, postarano, mlado, naravno vino – to je res vsestransko," je navdušen umetnostni zgodovinar in pisatelj Noah Charney.

In zato rebuli pravijo tudi – tekoče zlato.

V Brdih delavnica o avtohtoni rebuli