Na svetu je približno 100.000 obrtniških sladoledarjev, od tega jih je tretjina v Italiji. Foto: AP
Na svetu je približno 100.000 obrtniških sladoledarjev, od tega jih je tretjina v Italiji. Foto: AP

Italijansko mesto ni znano le po najstarejši univerzi v zahodnem svetu, ampak je nedaleč stran tudi čisto prava sladoledarska univerza. "Vpišejo se lahko tudi ljudje, ki nimajo nobenega znanja in izkušenj v poklicnem gostinstvu," pravi Kaori Ito, direktorica Carpigianijeve sladoledarske univerze. Dodaja, da na univerzi prav vsak dobi znanje za uspešno vodenje samostojnega sladoledarskega posla.

Na obisku na sladoledarski univerzi v Bologni

Prva sladoledarska univerza na svetu – ustvarilo jo je največje svetovno podjetje za izdelavo sladoledarskih strojev Carpigiani – je v zadnjih letih zrasla, saj sladoledarstvo poučujejo že v 22 svetovnih mestih in kar trinajstih jezikih. Imajo več kot 50 učiteljev, od tega jih 35 živi v Italiji, drugi pa po svetu, kjer ima univerza svoje sedeže. Namen univerze je širjenje znanja o kakovostnem sladoledu, saj je na svetu že okoli 100.000 obrtniških sladoledarn, od tega kar tretjina v Italiji.

Učenci na univerzo prihajajo iz vsega sveta. Arnold iz Københavna bi rad izboljšal kakovost sladoleda v svoji slaščičarni, Basem iz Bejruta želi uveljaviti svoje izvirne ideje in recepte, Bolanle iz Lagosa pa hoče odpreti kavarno. Za večino študentov je sladoledarska univerza priložnost za preboj na trgu.