O Mariborčanki, ki je tik pred diplomo na Naravoslovnotehniški fakulteti (NTF), smer grafično oblikovanje, smo pisali že pred dvema letoma, njena kariera je bila že takrat obetavna.

Luka Dončić tudi na Forbesovem seznamu

Alja Horvat pa ni edina Slovenka, ki jo je nagradil Forbes v tem letu. V kategoriji Šport in igre je svoje mesto seveda našel košarkarski zvezdnik Luka Dončić.

Alja Horvat na Forbesovem seznamu. Foto: Forbes
Alja Horvat na Forbesovem seznamu. Foto: Forbes

Njen bliskoviti karierni vzpon pri rosnih 21 letih, katerega vzrok je bil poleg nespornega talenta gotovo tudi umetničino spretno obvladovanje komunikacije na družbenih omrežjih, prek katerih je kaj kmalu presegla meje Slovenije, njena dela so se znašla na policah hipsterske modne meke Urban Outfitters. Pot jo je vodila celo v Los Angeles, kjer je ustvarila motive za embalažo zanimivega projekta, nekakšne "škatle presenečenja za dober namen" Causebox.

Da se njena kariera razvija v pravo smer, pa je prišla potrditev te dni, ko je postala del Forbesovega prestižnega seznama. Kako je sprejela to novico in kako preživlja dneve v samoosamitvi, pa v spodnjem pogovoru z Aljo Horvat.

Pred dnevi ste prejeli laskavo priznanje – uvrščeni ste na Forbesov seznam 30 najvidnejših/najvplivnejših umetnikov in kulturnikov v kategoriji Umetnost in kultura, starih do 30 let. Kakšen je bil vaš prvi odziv, ko ste to izvedeli?
Ko se ti zgodi nekaj takega, mislim, da nekaj časa sploh prav ne dojameš, da se je to zgodilo tebi. Biti na Forbesovi lestvici je kot nekakšno potrdilo, da delaš nekaj v pravi smeri, in je izjemna čast. Je eden izmed dosežkov, ki mi pomeni ogromno, vendar se zaradi tega "priznanja" še samo bolj trudim, da bom v prihodnosti dosegla še več, tako na osebni kot na karierni ravni.

Kako zdaj gledate na to? Kaj pomeni tako priznanje za vašo nadaljnjo pot, prihajajo morda nove ponudbe za delo?
Zagotovo bo zaradi tega več povpraševanj in ponudb, vendar smo trenutno v takšnem času, ko vsi dajemo prednost zdravju in preživljanju časa z najbližjimi, kar je tudi prav.

Sorodna novica Alja Horvat pri 21 letih z Instagramom do obetavne kariere

Kako je potekal sam izbor?
Prejela sem elektronsko pošto, da sem v ožjem izboru za Forbes 30 under 30 in zraven še resnično dolg vprašalnik, ki sem ga morala rešiti, zagotovo sem ga reševala vsaj eno uro. To, da sem izbrana, sem izvedela komaj na dan, ko je bila "lestvica" objavljena.

Ste ob katerem imenu, ki vam dela družbo v kategoriji Umetnost in kultura, pomislili: 'Nikoli si nisem mislila, da me bodo postavili ob bok ...' Če da, komu?
Na seznamu so zraven mene tudi kuharji, fotografi, plesalci itd. tako da je družba res raznolika. Mislim, da vsi poznamo Caro Delevingne. Res nikoli nisem pričakovala, da bom na Forbesovi lestvici zraven nje. Zelo všeč mi je delo Nime Benati, modne fotografinje iz Italije, in pa dela Miryam Haddad, ki je slikarka.

Sodelovali ste s priznanimi znamkami in podjetji, kot so Renault, Anthrophologie, Causebox, Urban Outfitters ... Ali je vseeno Forbesova uvrstitev največje priznanje, ki sta ga prejeli do zdaj?
Biti uvrščen na Forbesovo lestvico je zagotovo največje priznanje do zdaj, vendar pa se to ne bi zgodilo, če ne bi sodelovala pri vseh teh izjemnih projektih. Sodelovanje pri projektih je nekaj najboljšega in najbolj izpopolnjeno ter srečno se počutim, ko vidim končne izdelke sodelovanj.

Za konec – kako gledate na položaj, v katerem smo se vsi znašli, kako preživljate čas v samoosamitvi? Kujete načrte za naprej?
V tem času negotovosti sem zelo vesela, da sem obdana z neverjetno podpirajočo skupnostjo. Menim, da bi morali vsi v teh hudih časih stopiti skupaj in si medsebojno pomagati, da nam bo to uspelo prebroditi. Zagotovo se mi zdi podpiranje lokalnih podjetij in umetnikov prioriteta. Upam, da bomo po tem še bolj povezani, kot smo bili do zdaj.

Zame čas v samoosamitvi ne poteka nič kaj drugače kot po navadi, saj večinoma delam od doma. Imam še studio v Ljubljani, ki pa ga že nekaj časa zaradi trenutnih razmer nisem obiskala. Upam, da bom še naprej lahko sodelovala pri tako super projektih, kot sem do zdaj, nikoli ne posvečam preveč časa ciljem in načrtom, ampak sledim toku, kar bo, pa bo.