Oblikovalski dosežek leta 2016 je po mnenju komisije na Mesecu oblikovanja stol Nico Less iz recikliranega filca in plastike, tekaški smučarski čevlj Alpina Racing ESK PRO (Studio Miklavc) pa so se uvrstili v kategorijo brezčasnega oblikovanja. Foto: false
Oblikovalski dosežek leta 2016 je po mnenju komisije na Mesecu oblikovanja stol Nico Less iz recikliranega filca in plastike, tekaški smučarski čevlj Alpina Racing ESK PRO (Studio Miklavc) pa so se uvrstili v kategorijo brezčasnega oblikovanja. Foto: false
Stol Nico Less so za Donar oblikovali v studiu Primož Jeza Studio, narejen je iz recikliranega filca in recikliranih PP-plastenk. Foto: Donar
Nagrada za zasebni interier leta: stanovanje SP v Ljubljani (biro Sadar + Vuga). Foto: Miran Kambič
Izvedba nekaterih podrobnosti in izbor materialov sta komisijo razdelila, a hkrati sprožila plodno diskusijo o pomenu celovitih in vsebinsko zaokroženih interierjev. Foto: Miran Kambič
Nagrada za javni interier leta Center inovativnega podjetništva Nove Ljubljanske banke (Arhitekturni atelje Vozlič). Foto: Atelje Vozlič
Center inovativnega podjetništva NLB-ja je po mnenju komisije oblikovan drzno, z umestitvijo nekaterih recikliranih kosov pohištva pa je nakazana tudi jasna in izpiljena drža avtorjev. Foto: atelje Vozlič
Posebna omemba žirije za zasebni interier: stanovanje AB na Dunaju (Kombinat Arhitektov). Foto: Janez Marolt

Na Mesecu oblikovanja so nagradili vrhunske dosežke, med katerimi izstopa stol Nico Less iz recikliranega filca in plastike ter brezčasni Alpinini tekaški smučarski čevelj.

Kreativni turizem je letošnja rdeča nit Meseca oblikovanja Ljubljana 2016, ki je v nekdanji tovarni Mladinske knjige vrata odprl v torek zvečer. Navdušence nad oblikovanjem in arhitekturo bo dober mesec, do 18. novembra, seznanjal z novostmi in težavami, s katerimi se spopadajo oblikovalci, arhitekti in tudi zaposleni v turističnem sektorju.

Kot pravijo organizatorji dogodka (Zavod Big), bo med "pestro bero dogodkov" razstava Bonboni predstavljala primerke turističnih sob, ki so kot nekakšni predlogi za vse, ki delajo v turizmu, da bi lahko svoje storitve še nadgradili in izboljšali. Z mislijo na razvoj slovenskega turizma bosta tudi konferenca in razstava Prenova za kreativni turizem (20. oktober), kjer bodo predstavljeni primeri dobrih praks prenove starih tradicionalnih slovenskih hiš za turistične namene.

Že osmo leto pa je stalnica Meseca oblikovanja - in vedno dobro obiskan - kulinarično-oblikovalski dogodek Oblikovalska okuševalnica (9. november), kjer kuharski mojstri predstavijo vrhunske in unikatne kulinarične specialitete. Mednarodna razstava Znamke in znamenja (o kateri bomo več še pisali) pa s svetovnim izborom predstavlja izvirne, inovativne in dobro oblikovane izdelke s področja produktnega in modnega oblikovanja.
Mesec oblikovanja pa tudi nagrajuje "vrhunske oblikovalske dosežke z namenom izboljšati prepoznavnost kakovostnega oblikovanja," pravi organizator. Strokovna žirija (prof. dr. Stane Bernik, prof. Janez Smerdelj, Jelena Pirkmajer, Maja Tasič Demšar in predsednica žirije Lenka Bajželj) je z nacionalnimi nagradami nagradila:

Oblikovanje leta: STOL NICO LESS
Po obliki enostaven, a edinstven stol iz recikliranega filca (60 odstotkov recikliranih PP-plastenk in 40 odstotkov netkanih tekstilnih materialov) je oblikoval Primož Jeza s sodelavcema Diano Savković in Dušanom Sekulićem (Primož Jeza Studio za podjetje Donar, d. o. o.), pri čemer je bila sama oblika stola, ki se prilagaja človeškemu telesu, izvedena z uporabo toplote in pritiska. "Stol je odgovor na potrošništvo in obremenitev okolja, saj z uporabo trajnostnih materialov pripomore k zmanjševanju ogljičnega odtisa," je zapisala komisija in dodala, da je Nico Less "poklon velikemu industrijskemu oblikovalcu Niku Kralju, ki s svojo obliko obuja preprostost." Stol je bil med drugim nagrajen tudi na lanskem sejmu Ambient Ljubljana za Pet najboljših - TOP 5, prejel pa je tudi oblikovalsko nagrado Red Dot Award 2016.
Brezčasno oblikovanje: tekaški smučarski čevelj ALPINA RACING ESK PRO
Izdelek ESK PRO (2012) je inovativen, tržno uspešen proizvod, podprt z uspehi na najvišjih tekmovanjih in pomeni vrh uspešnega sodelovanja Studia Miklavc z internimi Alpininimi strokovnjaki, ocenjuje komisija. Ob tem poudarja, da je prednost teh tekmovalnih čevljev v vrsti inovacij, konstrukcijski trdnosti, nizki teži, odličnem prenosu sile na smuči, naprednem materialu in globalni prepoznavnosti, ki je podjetje spremenila "iz sledilca v proizvajalca, ki na tem področju oblikuje standarde na vseh največjih svetovnih tekmovanjih".

Interier leta 2016
Strokovna komisija (arhitekti Peter Gabrijelčič, Andreja Jug, Goran Rupnik in predsednica komisije Eva Prelovšek Niemelä) je med osmimi prispelimi arhitekturnimi projekti za izstopanje po svojih oblikovnih, konceptnih in vsebinskih odlikah nagradila:
Kategorija javni interier: Center inovativnega podjetništva Nove Ljubljanske banke
* arhitekturni atelje Vozlič (Vesna Vozlič Košir in Matej Vozlič)
"Novi interier je spoštljivo umeščen v dostojanstveni Ravnikarjev ambient iz sivega granita, kljub temu pa ustvarja prostorski eksperiment, ki pozitivno vpliva tako na identiteto banke kot tudi na razvoj družbe in podjetništva. Prilagodljivost prostorskih situacij in funkcij navdušuje tako oblikovno kot tudi funkcionalno. Drzno oblikovana in natančno izdelana oprema ter umestitev nekaterih recikliranih kosov pohištva kažeta jasno in izpiljeno držo avtorjev, ki je navdušila vse člane žirije," so zapisali v obrazložitvi nagrade.
Kategorija zasebni interier: stanovanje SP v Ljubljani
* biro Sadar + Vuga (Jurij Sadar, Boštjan Vuga, Tina Hočevar)
"To stanovanje nekateri ljubijo, drugi sovražijo. Je nesporen celostni dosežek oblikovanja interierja, ki ustvarja popolne kontraste. Po eni strani mrzlo, sterilno, čisto, po drugi strani žlahtno, seksualno, razkošno. Kontrastno doživetje dveh polov stanovanja je nesporno navdušilo vse člane žirije. Izvedba nekaterih detajlov in izbor materialov sta komisijo razdelila, a hkrati sprožila plodno diskusijo o pomenu celovitih in vsebinsko zaokroženih interierjev. To stanovanje zagotovo pomeni enega boljših celostno dovršenih stanovanjskih interierjev zadnjih let."

Perspektivni
* industrijsko oblikovanje: Žan Brezec, Lucija Potočnik, Anja Črnič.
*arhitektura: Kaja Todorović, Miha Bevc, zmagovalni projekt na temo Art and Design Hotel v okviru projekta STUDIO III na Fakulteti za dizajn (Anja Rakun, Doroteja Kavaš, Larissa de Cavwer, Matej Mlinar, Mirna Miklić, Teja Vrankar, Žiga Deršek, Agnieszka Žuchlinska, Ana Pišot, Nuša Švara, Tina Nunar, Živa Turk).
*modno oblikovanje: Nejc Šubic, Zala Kontrec, Andreja Najvirt, ph 15 in sodelavci, Polona Roblek.
Fotografije: Donar, atelje Vozlič, Dragan Arrigler, Miran Kambič, Janez Marolt