Po dveh letih premora zaradi protikoronskih ukrepov na Gospodarskem razstavišču vrata znova odpirata 31. Sejem pohištva in notranje opreme Ambient Ljubljana ter peti Dom Plus s stavbnim pohištvom, ogrevalno in hladilno tehniko ter montažnimi hišami. Sejem bo za obiskovalce odprt od danes do sobote med 10. in 19. uro, v nedeljo pa do 18. ure. Na odprtju bodo podelili tudi več sejemskih nagrad in priznanje Društva oblikovalcev Slovenije.

Sejemsko dogajanje bo sicer do 9. oktobra tudi letos popestril bogat spremljevalni program – od razstav, različnih svetovanj strokovnjakov Gradbenega inštituta ZRMK in mreže Ensvet Eko sklada do brezplačnih 3D-izrisov kopalnic in predavanj z aktualnimi vsebinami s področja graditeljstva.

Predstavili se bodo mladi arhitekti in oblikovalci

Med letošnjimi novostmi je prvi vzorčni interaktivni virtualni prostor Gospodarskega razstavišča, ki razstavljavcem ponuja možnost predstavitve svojih izdelkov. Že enajstič se bodo javnosti na razstavi in borzi Top ideje s svojimi izdelki predstavili mladi perspektivni predstavniki arhitekturne in oblikovalske stroke. Nekateri od njih stavijo na moderne tehnologije, drugi pa na recikliranje ali ročno izdelavo izdelkov.

V sklopu projekta Top arhitekt bodo na voljo tudi brezplačna svetovanja mladih arhitektov za prenovo doma. Na 30-minutni termin se morajo obiskovalci predhodno prijaviti na spletni strani. Na obeh dogodkih se bo sicer predstavilo prek 200 podjetij iz 18 držav.

Poseben čar bo dala tudi razstava Thonetovih stolov

Posebna pozornost bo namenjena tudi razstavam Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, Fakultete za dizajn Univerze na Primorskem in Višje strokovne šole Maribor. Poseben čar sejemskemu dogajanju bodo dale tudi razstava Thonetovih stolov, Ukrivljene krivine Jurija Riharja in razstava obnovljenega pohištva Reunica.

V vlogi posebnega gosta sejma se bo letos predstavilo mednarodno podjetje Cattelan Italia, ki izvaža notranjo opremo v več kot 140 držav po svetu.

Organizatorji obiskovalcem svetujejo, da se morebitni gneči izognejo z nakupom cenejše vstopnice po spletu. Ta jim zagotavlja tudi brezplačen prevoz z avtobusom LPP do razstavišča in nazaj.