Kupico po odlitku Katine leve dojke je izdelala Jane McAdam Freud, vnukinja pokojnega slikarja Luciena Freuda, Katinega dobrega prijatelja, ki mu je supermanekenka tudi večkrat pozirala. Foto: Promocijsko gradivo
Kupico po odlitku Katine leve dojke je izdelala Jane McAdam Freud, vnukinja pokojnega slikarja Luciena Freuda, Katinega dobrega prijatelja, ki mu je supermanekenka tudi večkrat pozirala. Foto: Promocijsko gradivo
Geometrijski vzorec v slogu art deco in Katin podpis zaokrožata podobo kupice. Foto: Promocijsko gradivo

Britanska supermanekenka, ki je letos praznovala okroglih 40 let, kar 25 od teh pa je prisotna na modnem prizorišču, je privolila v odlitek polovice svojega slavnega oprsja, ki je služilo kot model za omenjeni kozarec, iz katerega si bo penino kmalu mogoče privoščiti v prestižni restavraciji 34 na Mayfairu in nekaterih drugih lokalih pod njihovim okriljem.

Kate, muza družine Freud
Zamisel, ki izvira iz več sto let dolgega mita o prvem kozarcu za šampanjec, je tokrat uresničila Jane McAdam Freud - hči pokojnega slikarja Luciena Freuda, čigar prijateljica in muza je bila Kate -, kupica v obliki Katine dojke, okrašena z geometrijskimi motivi v slogu gibanja art deco, pa stoji na podaljšanem peclju. Seveda ne manjka podpis slavne lepotice, ob njem pa mali srček, ki je postal zaščitni znak njenih sodelovanj, recimo tistega s kozmetično znamko Rimmel.

A vrnimo se še malo k omenjenemu mitološkemu izvoru ideje za kozarec: prva kupica za šampanjec naj bi izvirala iz 18. stoletja na dvoru v Versaillesu, kjer so jo baje izdelali po levi dojki francoske kraljice Marije Antoanete, znane po razkošnem in uživaškem življenjskem slogu. Kot piše Dezeen, pa morda izvira iz obdobja še kakih 100 let prej.

"Šampanjec povezujemo z lepimi dogodki"
V izjavi za javnost je Mossova, katere obraz in telo sta krasila že nešteto naslovnic in kampanj, povedala: "Z navdušenjem sem sodelovala pri projektu - kakšna čast je biti ob boku Marije Antoanete - bila je zelo zanimiva in navihana osebnost. Šampanjec vedno povezujemo s praznovanjem in veselimi dogodki, zato sem zelo uživala pri soustvarjanju te lepe kupice."

Prvič bo javnosti kozarec jeseni predstavila kar sama Kate Moss, in to prav v sobi restavracije 34, v kateri je v družbi slavnih prijateljev na začetku leta praznovala svoj okrogli življenjski jubilej. Na promocijskem dogodku bodo petični povabljenci srkali nič manj kot izbran letnik šampanjca dom perignon.