Foto: Ambienti
Foto: Ambienti

Tudi v petnajsti sezoni oddaje Ambienti bo vsak gledalec našel nekaj zase, saj bo vsebovala tako spektakularne prenove, nagrajene interierje in strokovno urejene vrtove kot tudi miniaturna stanovanja in hišice, ljubiteljske vrtove ter skrbno prenovljene stoletne družinske domove.

Voditelj Ambientov Boštjan Romih. Foto: Mateja Jordovič Potočnik
Voditelj Ambientov Boštjan Romih. Foto: Mateja Jordovič Potočnik

Domovanja, ki se prenašajo iz generacije v generacijo, v sebi nosijo veliko spominov, hkrati pa potrebujejo posodobitev. V oddaji bodo med drugim razkrili tudi prenove prebivališč, kot sta Pristava tivolskega gradu in tristo let stara hiša s pogledom na Dvorni trg in Ljubljanico. Ambienti bodo postregli tudi z obiskom stoletne domačije v Zasavju, ki je zdaj sicer novogradnja z elementi porušene zgradbe.

Celotno oddajo, ki jo bo sestavljalo 12 epizod, bo predvsem prežemala zaveza lastnikov in arhitektov k ohranjanju slovenskega grajenega fonda ter k ustvarjanju večplastnih in pripovednih prostorov.

Vrtne poslastice

Gledalci bodo v 15. sezoni lahko občudovali tudi več zrelih vrtov – v Stanežičah je pred 25 leti nastala stvaritev pod velikim vplivom estetike angleških vrtov, neki kraški vrt zaradi subtilnega oblikovanja in vključitve avtohtonega rastja deluje, kot bi bil starejši od dveh let, del oddaje bo tudi domači vrt ene od najbolj priznanih slovenskih krajinskih arhitektk Jute Krulc.

Čeprav letos mineva že osem let od njene smrti, njeno dediščino nadaljujeta hči Maja z možem, akademskim likovnim umetnikom Tomažem Kržišnikom.

Foto: Miran Kambič
Foto: Miran Kambič

Interierji, ki vzamejo sapo

Ambienti bodo vstopili v okusno opremljene prostore, ki so jih oblikovali priznani notranji oblikovalci in arhitekti. V ljubljanskem Močeradu bodo obiskali prenovljeno stanovanje, ki ga je lastnica kupila že ob izgradnji večstanovanjske stavbe, a ga je želela po dvajsetih letih korenito prenoviti. Arhitekt Matevž Frančič je stanovanje zasnoval skorajda brez vrat, tako da lahko svetloba prodira globlje v zaledje, hkrati pa za "magično steno" skril vse servisne prostore.

Vstopili bodo v stanovanje v novogradnji v Ljubljani, zanj so arhitekti prejeli prestižno mednarodno nagrado za interier, in v stanovanje nasproti Drame, ki ga je arhitektka Tina Hočevar prenovila zase in tako zanimivo opremila, da je njena spalnica dobila tudi pomembno vlogo v večkrat nagrajenem filmu Prasica, slabšalni izraz za žensko.

Ambienti bodo od 4. marca na sporedu vsako soboto ob 18.20 na TV SLO 1.