Stanovanje TB. Foto: OHS
Stanovanje TB. Foto: OHS
Stanovanje na Pokopališki. Foto: OHS
Vrtec Ribnica. Foto: OHS
Modularna kartonska pisarna Kartonka. Foto: OHS

Od danes do nedelje po vsej Sloveniji poteka festival kakovostnih gradenj, nepremičnin in arhitekture - Odprte hiše Slovenije 2015. Obiskovalce bodo po objektih vodili arhitekti, lastniki stanovanj in/ali upravitelji objektov ter predstavniki vodilnih podjetij, ki so sodelovali pri gradnji, so sporočili organizatorji projekta.

Pričakovati je, da si bodo obiskovalci najraje ogledali zasebne hiše, nizkoenergijske hiše in lesene objekte. Na nekaterih objektih je zaradi omejenega števila ogledov sicer potrebna rezervacija termina, kar je mogoče urediti prek spletne strani.

Na obisk vabi tudi Radio Slovenija
Med drugim se bo mogoče sprehoditi po prenovljenem dvorcu Sternthal v Kidričevem, v katerem so bila prej zasebna stanovanja, zdaj pa je postal kulturnoupravna stavba. V zapuščenem kamnolomu na Frankolovem bo mogoče obiskati visokotehnološki objekt vodarne, ki zagotavlja neprekinjeno distribucijo čiste vode, v Ljubljani pa bodo vrata obiskovalcem med drugim odprli v najnovejši centralni čistilni napravi ter delovnih prostorih radijske hiše RTV Slovenije.

Poseben poudarek letošnjega festivala so poslovni prostori, ki zaposlenim omogočajo zdravo delovno okolje in pozitivno vplivajo na zdravje in učinkovitost pri delu. Prostori, ki imajo dovolj naravne osvetlitve, lepe razglede, in veliko svežega zraka, namreč zvišujejo storilnost do 23 odstotkov, prav tako se za četrtino izboljšajo spominske funkcije.

V kakšnem okolju ustvarjajo arhitekti?
OHS letos prvič predstavlja Odprte biroje, zanimive delovne prostore, v katerih ustvarjajo arhitekti, prostorski načrtovalci, krajinski arhitekti in oblikovalci. V njih nastajajo inovativni prostorski, arhitekturi in oblikovalski projekti. Avtorji bodo pokazali projekte, na katerih delajo, predstavili svoj pristop do oblikovanja in svoje metode dela pri načrtovanju in iskanju trajnostnih rešitev. Odprte biroje bo mogoče obiskati od 17. maja naprej.

Festival Odprte hiše Slovenije je del mednarodne mreže Open House Worldwide, ki deluje že v 30 mestih po vsem svetu, s čimer nastaja največji svetovni arhitekturni festival, ki dosega več kot milijon ljudi. V Sloveniji ga bodo tokrat pripravili šestič, doslej pa je odprl vrata 290 objektom, ki si jih je ogledalo skoraj 13.000 ljudi.

Arhitekturni biseri znova odprli vrata
Arhitekturni biseri znova odprli vrata