Pri projektu sodeluje 21 slovenskih produktnih oblikovalcev in podjetij. Foto: Ropot
Pri projektu sodeluje 21 slovenskih produktnih oblikovalcev in podjetij. Foto: Ropot
Namen pop-up stanovanja je, da se slovenski oblikovalci predstavijo tujemu trgu, vse izdelke se lahko kupi. Foto: Ropot
Stanovanje je v središču Berlina, njegovo zasnovo pa so postavili Ana Gruden, Tina Semolič in Gašper Arh. Foto: Ropot

Med 21 izbranimi ustvarjalci, ki razstavljajo na Pop-up Flat; I feel Design Berlin, so nekateri že mednarodno uveljavljena imena, kot recimo, Gorenje, Donar, Odeja in Rex Kralj. Kljub temu pa bodo vsi razstavljavci zastopani enakovredno, trdi organizator dogodka Kulturno društvo ROPOT, ki bo v treh dneh odprtih vrat za obiskovalce organiziral tudi otroško delavnico, glasbeni nastop in degustacijo hrane, natisnjene s 3D-tiskalnikom.

Namen dogodka, ki bo med 7. in 9. julijem potekal na Winnstraße 68 Hinterhause, je predvsem mednarodnemu prostoru predstaviti "mlade in aktivne slovenske ustvarjalce", katerih delo bi bilo hkrati kompatibilno z zasnovo samega berlinskega stanovanja, ki ga je koncipirala slovenska arhitektka Ana Gruden, ki dela v Berlinu, skupaj Gašperjem Arhom in Tino Semolič.​

Obiskovalci se bodo v opremljenem stanovanju poleg zgoraj omenjenih podjetij sprehodili med izdelki, vsi so sicer naprodaj, s​vetil BelaBela in Lustr, taburejev Klobka, slike akademske kiparke in slikarke Mirjam Semolič Sore, klubske mizice Arhimodula, stolov Stolarne, kreativnih igrač znamk Est=etika in Wood I play, skodelic PolonaPolona, podstavkov za dežnik, svetil in zvočnikov Aklih, oblazinjenih različic stola​ YO​​ in pručke Luna, svetilke Rondela​ ter ptičje hišice Studia drevo. Tu sta še stola Stolžek, LLstol in svetilo Storž.

"Produktno oblikovanje se bo prepletalo z interierjem stanovanja pod vodstvom Ane Gruden in arhitektov, slovensko likovno umetnostjo, glasbo ter kulinariko z namenom, da se ustvari prijetno vzdušje, ki bo omogočalo obiskovalcem, da postanejo 'prebivalci in souporabniki' prostora," je pojasnil vodja projekta in predsednik ROPOTA Rok Avsec. Projekt je sicer nastal v sodelovanju z ministrstvom za kulturo, ki ga delno tudi financira, njegova prvotna izvedba pa je bila postavljena že za lanski Expo v Milanu, a žal ni bila uresničena. Zato so pobudniki projekta idejo nekoliko prirediti in jo postavili v drugo svetovno prestolnico.

"Namen projekta ni ustvariti enkraten dogodek, temveč je prepotrebni klic k sodelovanju
in povezovanje vseh slovenskih oblikovalcev in različnih ustvarjalcev v skupino," še pove sogovornik, ki si želi, da bi se s tem projektom oblikovala skupina, ki bi "v nadaljnjih projektih in predstavitvah s svojo inovativnostjo, drznostjo in kakovostnimi proizvodi lažje vstopala mednarodnemu okolju naproti."

Fotogalerija nekaterih razstavljenih izdelkov (foto: Bernd Schönberger):