Ob vznožju postelje kopalna kad, za posteljo pa prha, ki ima vmesno stekleno pregrado. Foto: Matej Lozar
Ob vznožju postelje kopalna kad, za posteljo pa prha, ki ima vmesno stekleno pregrado. Foto: Matej Lozar
Prostornemu in izčiščenemu prostoru dominirajo opečnate stene, ki dajejo prostoru občutek topline. Foto: Matej Lozar
STANOVANJE MLADINSKA
- Avtorja projekta: AB objekt; Boštjan Matul, Vita Posinek,
- Površina; 99,42 m2,
- Leto izvedbe; 2016.
Tloris. Foto: Matej Lozar
Skoraj sto kvadratnih metrov veliko stanovanje ima le dve sobi in kopalnico. Foto: Matej Lozar
Sam prostor ima zelo malo dodatkov, razen izbranih slik in televizije. Na podestu pod posteljo pa je nekaj prostora celo za knjige! Foto: Matej Lozar

Naročnik stanovanja v starem mestnem jedru Maribora si je zaželel prostor, namenjen predvsem sprostitvi in zabavi. Naloga, pred katero sta bila bila postavljena arhitekta, pa ni bila tako 'lahkotna', kot daje vtis končna podoba prostora.

Dotrajano staromeščansko stanovanje je potrebovalo temeljito sanacijo. Med drugim so tudi stene očistili ometa in pod njim odkrili opeko, veliko te, ki sta jo Boštjan Matul in Vita Posinek (arhitekturni biro AB objekt) ohranila kot lupino novonastalega izredno odprtega prostora, odstranili so namreč tudi nekaj nenosilnih sten.

Izredno izčiščen prostor, napeljave so skrite v tleh ali v stenah, je opremljen z izbranimi kosi pohištva – v spalnem delu v beli barvi, v bivalnem pa v črni. Več o nastanku projekta smo se pogovarjali z arhitektom Boštjanom Matulom.


Kopalna kad tik ob postelji je svojevrsten rokenrol. Kje ste dobili idejo?
Ker stanovanje že od samega začetka ni bilo namenjeno stalni nastanitvi oziroma ni bilo načrtovano kot družinsko stanovanje, smo se odločili za nekaj malo bolj 'pozerskega' in drugačnega. Nekaj, kar ni popolnoma praktično za vsakdanjo uporabo, je pa na pogled privlačno. Tega si vsakdo kdaj zaželi!

Še en 'a-ha' trenutek se zgodi, ko za posteljo ugledaš prho!
To rešitev je dopuščala velikost prostora, saj stanovanje že v osnovi daje vtis odprtosti, brez možnosti medprostorskega zapiranja ali potrebe po zasebnosti, zato smo sledili tej ideji. Samo za tiste brez zadržkov.

Zdaj pa tehnično vprašanje: postelja in kad sta na istem podestu, kako so napeljane odtočne cevi, če se, recimo, zamaši sifon?
Inštalacije so izvedene korektno in funkcionalno, kot se to izvaja sicer. Če zataji varnostni preliv v kadi, potem je to resna težava za miren in suh počitek.

Kako pa ste rešili zvočno težavo, saj ima lahko spodnji sosed nad svojo spalnico kopalno kad, in sliši zvok tekoče vode?
Spodnjega soseda ni, saj je stanovanje v visokem pritličju, spodaj pa so nebivalne kleti.

Sreča za naročnika torej. Kot je vidno s tlorisa, ima skoraj 100 kvadratnih metrov veliko stanovanje le dva prostora. Zakaj ste se odločili za tak koncept? Je bila morda takšna želja naročnika?
Ko ni vse podrejeno uporabnosti in funkcionalni izrabi prostora, si lahko privoščiš več. Ko govorimo o kakovosti stanovanja, je poleg samega videza ravno ta prostornost bistvenega pomena.

Lastnik tega zelo sodobno opremljenega stanovanja je mariborski nogometaš, ki je imel željo po stanovanju, namenjenem zabavam, druženju in najemu. Dejstvo pa je, da je stanovanje v stari meščanski hiši, s katerim elementom ste združili ta dva različna svetova?
Danes se stroga mestna jedra ne razumejo več kot mirni stanovanjski predeli, saj sledijo utripu ulice, zunanjemu dogajanju, turistom. Stara oblika prostora z izvornimi materiali, v tem primeru so bile to opečne stene in oboki, izražajo zgodbo in imajo vsebino. Tak prostor premore najrazličnejše vsebine, zato sinergija steče sama po sebi.

Še en zanimiv element je jedilna miza, ki je hkrati miza za biljard. Lahko poveste kaj več o tej ideji?
Miza je tipski proizvod in daje možnost dinamični uporabi stanovanja. Nekdo potrebuje jedilno mizo za prijeten zajtrk, spet drugi najemnik se želi v večernih urah družiti ob igri biljarda. Prostor na tak način nudi oboje.

Kam pa ste umestili omare, če sploh?
Omar je zelo malo, saj je namen stanovanja kratkotrajna nastanitev ali pa uporaba brez osebne prtljage. Velikost samega stanovanja in notranje opreme je dovolj velika, da se kakšna stvar vrže kar čez zofo. Naj bo sproščeno!

Prostor je zelo izčiščeno, v lupino iz opeke ste umestili le črno-belo notranjo opremo. Koliko pa ste imeli proste roke pri dodatkih, saj tudi svetila kot notranji element ne izstopajo?
Stanovanje smo opremili v celoti, tudi zavese so naš izbor. Pri tako dobri osnovi ni potrebe po izstopajočih kosih pohištva ali dekorja. So pa izbrano pohištvo in svetila kakovostni, delo znanega proizvajalca.

Kaj je bil sicer najzahtevnejši del prenove?
Prepričati inštalaterje, da se da narediti kdaj tudi kaj drugače.

Katja Štok
katja.stok@rtvslo.si


* Izbor prostorov je uredniški in ne gre za plačane oglase.

STANOVANJE MLADINSKA
- Avtorja projekta: AB objekt; Boštjan Matul, Vita Posinek,
- Površina; 99,42 m2,
- Leto izvedbe; 2016.
Bivanjski del je opremljen s temnim pohištvom ... Foto: Matej Lozar
... spalni del pa z belim. Foto: Matej Lozar
Stanovanje je namenjeno druženju in zabavam, zato tudi nima omar oziroma je teh zelo malo. Foto: Matej Lozar
Jedilna miza je hkrati tudi miza za biljard. Foto: Matej Lozar
Vse napeljave so skrite v tleh ali v stenah. Foto: Matej Lozar