Foto: Mostlikely Architecture DnD Landschaftsplanung
Foto: Mostlikely Architecture DnD Landschaftsplanung
Več bo zelenih površin. Foto: Mostlikely Architecture DnD Landschaftsplanung
Več bo zelenih površin. Foto: Mostlikely Architecture DnD Landschaftsplanung

Na Dunaju so zbirali predloge za preureditev 12.000 kvadratnih metrov velikega parkirišča ob dunajski tržnici Naschmarkt, za mnenje so povprašali tudi prebivalce in prebivalke. Njihove želje so bile jasne – več zelenih površin, prostor za ustvarjalnost in regionalne izdelke ter ohranitev bolšjega sejma.

Mesto pri sodobnem mestnem načrtovanju sledi motu
Mesto pri sodobnem mestnem načrtovanju sledi motu "stran od asfalta". Foto: WGM/Christian Fürthner

Mesto pri sodobnem mestnem načrtovanju sledi motu "stran od asfalta", tako pa so predstavili zmagovalni natečajni projekt za preobrazbo. Zmagovalka evropskega natečaja je krajinska arhitektka Sabine Dessovic, ki je z avstrijskim arhitekturnim birojem Mostlikely prijavila projekt Cvetoči Naschmarkt.

Predvideni so zasaditev 65 novih dreves, veliko travnatih površin in pisanih gredic ter številni vodni elementi, ki bodo poskrbeli za ohladitev. Glavna zvezda bo osrednje 250 kvadratnih metrov veliko vodno igralo, ki bo s prilagodljivim upravljanjem zagotavljalo ohladitev tako za mlajše kot tudi za starejše obiskovalce, so sporočili z mestne občine Dunaj.

Številni vodni elementi bodo poskrbeli za ohladitev. Foto: Mostlikely Architecture DnD Landschaftsplanung
Številni vodni elementi bodo poskrbeli za ohladitev. Foto: Mostlikely Architecture DnD Landschaftsplanung

V skladu z željami Dunajčanov in Dunajčank bodo ohranili tudi priljubljeni bolšji sejem, ki bo po novem zasnovan kot vsestranski odprt prostor in tako omogočal različne uporabe za ustvarjalne dejavnosti. Kino na prostem, kolesarski tečaji, literarni večeri in tečaji joge so le nekateri izmed predlogov, kako bi prostor v prihodnje lahko uporabili. Za stojnice na tržnici bo še naprej na voljo 1580 kvadratnih metrov površine, prav tako bo ohranjena cesta, ki omogoča dostop do stojnic.

Projektno območje poleg parkirišča vključuje tudi trg Landparteienplatz, kjer naj bi nastala dodatna tržnica, namenjena regionalnim in sezonskim izdelkom. Tržnica bo lahko obratovala vse leto, na strehi pa je predviden cvetoči vrt, na katerem se bodo obiskovalci lahko družili.

Celovito preobrazbo naj bi po podrobnem načrtovalnem obdobju začeli jeseni 2024.