Foto: Marko Delbello Ocepek
Foto: Marko Delbello Ocepek

Plečnikova Ljubljana velja za eno izmed najpomembnejših celostnih umetnin 20. stoletja, izbrana Plečnikova dela so bila pred kratkim uvrščena tudi na Unescov seznam svetovne kulturne in naravne dediščine.

V Turizmu Ljubljana so v poklon našemu največjemu arhitektu že ob njegovi 140. obletnici oblikovali linijo izdelkov pod imenom Plečnikova Makalonca, katere rdeča nit so Plečnikove ilustracije iz knjižice pravljic Makalonca.

Ta predstavlja Finžgarjev izbor štirih pravljic, ki je v prvem natisu izšla leta 1944, knjižico pa je v celoti z umetniškega vidika nadzoroval Plečnik, tako glede ilustracij kot oblikovanja.

Foto: Marko Delbello Ocepek
Foto: Marko Delbello Ocepek

Od osebne do kuhinjske linije

Izdelki Plečnikova Makalonca so oblikovalsko dovršeni spominki in darilca, ki jih krasijo podobe Plečnikovih ilustracij o cesarični Makalonci. Linija povezuje moderno oblikovanje s tradicijo. Kolekcijo sestavljajo tri linije: osebna, kuhinjska in pisarniška. Večina izdelkov je izdelana v Sloveniji iz visoko kakovostnih materialov.

Izdelki Plečnikova Makalonca so na voljo v Turističnoinformacijskem centru TIC Ljubljana in v spletni trgovini spominkov, ki so jo v Turizmu Ljubljana lansirali v času pandemije, da bi izdelke približali domačinom, domačim in tujim obiskovalcem Ljubljane. Z njo so na nedavnem tekmovanju Websi osvojili 1. mesto v kategoriji Digital proti koronavirusu.