Tilyen Mucik in Tjaša Jarc sta maja uresničili svojo željo in zagnali Džunglo. Foto: Tilyen Mucik
Tilyen Mucik in Tjaša Jarc sta maja uresničili svojo željo in zagnali Džunglo. Foto: Tilyen Mucik

Mucikova in Jarčeva, ki se poznata že dobrih deset let, sta sprva ubrali drugačni karierni poti – Tilyen se ukvarja s fotografijo, Tjaša pa s poslovnimi okolji zagonskih podjetij – združila pa ju je ljubezen do rastlin. Ko sta zaradi epidemije covida-19 večino časa preživeli doma, obdani z domačo "džunglo", sta izpilili idejo o spletni trgovini in tako začeli kreirati skupno poslovno pot.

"Bilo je instantno – to je to," pravi Tjaša, ki se je po štirih letih življenja v tujini vrnila v Slovenijo, kjer je v želji po prijetnem bivanju iskala domačnost. Našla jo je pri sobnih rastlinah, ki so s toplino zavzele sleherni kotiček novega doma, hkrati pa v njej vzbudile radovednost in željo po večji zbirki.

Foto: Tilyen Mucik
Foto: Tilyen Mucik

Džungla ‒ kjer so doma posebne rastline
"Želeli sva ponuditi nekaj, kar v Sloveniji manjka. S spletno trgovino omogočava nakup posebnih rastlin, ki jih ne moreš kupiti v katerem koli vrtnem centru. Predvsem pa sva prisluhnili željam," pravita ustanoviteljici, ki ves čas spremljata povpraševanje po rastlinah in zbirata želje tako prek zasebnih sporočil kot tudi na družbenih omrežjih. "Če se večje število ljudi zanima za določeno vrsto, jo naročiva. Pomagava si tudi s Facebookom in Instagramom, kjer objaviva anketo, da lahko ljudje glasujejo za rastlino, ki bi jo želeli videti v ponudbi."

Sobne rastline naročata iz tujine – večinoma iz Nizozemske, Danske in Nemčije. Priljubljene in nezahtevne sukulente dostavijo tudi iz sosednje Italije. Nekatere rastline pa s pomočjo potaknjencev ali čebulic uspešno vzgajata sami. Rastline, ki so pri nas izjemno redke, a zelo zaželene, so marsikomu cenovno nedostopne ali pa je njihova dostava iz tujine preveč tvegana. Tilyen in Tjaša se trudita, da bi tudi takšne rastline vključili v njuno ponudbo. Med drugim razmišljata, da bi jih iskali v azijskih džunglah in tako ljubiteljem ponudili še več eksotike.

Paketi iz ekoloških materialov
Pot od Džungle do kupčevih vrat se je izkazala za uspešno – rastline so poslane v paketih, pri čemer se trudita uporabljati čim bolj ekološke materiale. Preden rastline odpošljeta, nekaj dni zanje skrbita sami, a kot pravita, ta čas včasih mine prehitro: "Ko dobiva novo pošiljko iz tujine, jo kar hitro razprodava. V tem kratkem času preverjava, ali je z rastlino vse v redu. Potem pa je na lastniku, da gleda, kako se rastlina obnaša." Čeprav do zdaj še nista imeli primera, kjer bi bila rastlina neprimerna za prodajo – poškodovana ali okužena s škodljivci, kupcem nudita možnost reklamacije.

Foto: Tilyen Mucik
Foto: Tilyen Mucik

"Ni važno, kje sem jo kupila, kako zdrava je videti, rastlino dam v karanteno za dva tedna. S tem preprečim možnost, da bi se iz nove na druge rastline prenašale kakršne koli bolezni," iz lastnih izkušenj svetuje Tilyen. Nasveti so pomemben del Džungle, saj tako skrbi za uspešno rast svojih rastlin, kjer koli si ustvarjajo nov dom.

S kategorijami do prijetnega sobivanja z rastlino
Vse več navdušencev se odloča za sobivanje s sobnimi rastlinami, pri nakupu pa jih vodijo radovedne ljubiteljske oči. Pri tem nemalokrat pozabijo preveriti zahteve novega stanovalca, kajti vsaka lončnica narekuje lastne pogoje za uspešno rast. Džungla spet svetuje – s kategorijami kupcu olajša iskanje primerne rastline, ki zanj in za izbran kotiček ne bo prezahtevna.

V Džungli najdemo rastline, ki so prijazne do živali. Foto: Tilyen Mucik
V Džungli najdemo rastline, ki so prijazne do živali. Foto: Tilyen Mucik

"Večkrat sva na spletu zasledili vprašanja, katere rastline so primerne za prostor brez svetlobe, katere ne potrebujejo veliko vode in katere so nasploh enostavne za vzdrževanje," o tem, zakaj sta razvili smernice za lažje iskanje rastlin, pravita Tilyen in Tjaša. Tako lahko brskamo med kategorijami – malo vode, malo svetlobe in enostavne za vzdrževanje. Ker so tropske rastline lahko strupene za hišne ljubljenčke, sta dodali še kategorijo prijazne do živali. Kupcu pomagata tudi z opisi rastlin, kjer so podani podrobnejši napotki za nego.

Portreti v domači džungli
Zanimajo ju zgodbe. Tako tistih, ki so lastniki velikih kolekcij tropskih rastlin, kot tudi zgodbe začetnikov, ki spoznavajo svet monster in adamov. Tilyen, ki ureja vsebinsko in vizualno podobo Džungle, je zgodbe zapisala s portreti v domači džungli. Z objavo teh želita sporočiti, da si lahko prav vsak ustvari domačo džunglo.

"To so rože naših mam in babic"
"Doma smo od nekdaj imeli ogromno lončnic. Mama mi je predstavila herbarij, nabirala sem šopke …" razlaga Tilyen, ki jo ljubezen do rastlin spremlja že od malih nog. Čeprav se zdi, da so sobne rastline nov trend, ugotovimo, da so to velikokrat rože naših mam, tet, stricev in babic. Trendovske rastline, ki si jih včasih občudoval pri sosedi na kavi, so zdaj preplavile družbena omrežja. Njihovi oboževalci pa so predvsem mladi – od dijakov do študentov in mladih zaposlenih – ki so tudi redne stranke Džungle.

Trend zbiranja rastlin ‒ med ljubitelji se gradi močna skupnost. Foto: Tilyen Mucik
Trend zbiranja rastlin ‒ med ljubitelji se gradi močna skupnost. Foto: Tilyen Mucik

"Predvsem je nastal trend zbiranja rastlin. Postale so bolj dostopne, hitreje te lahko zasvojijo," meni Tjaša, ki opaža, da se med ljubitelji rastlin gradi močna skupnost. Zgolj skupina na Facebooku Sobne rastline in izmenjava potaknjencev ima 10.000 uporabnikov, ki si med seboj izmenjavajo rastline, delijo nasvete in postavljajo trende.

"Džungla ni zgolj neko podjetje. To sva midve."
V Džungli si želita čim več interakcij z ljudmi, da z njimi delita znanje in prisostvujeta pri oblikovanju skupnosti ljubiteljev.

In kako lahko še sebi polepšata dan, ki ga preživita v Džungli? "Ko končava obveznosti na računalniku, si vzameva čas za rastline, jih zalivava, pregledujeva, briševa listke … To je sladki del najine službe."

Kultura bivanja: Džungla, slovenska spletna trgovina sobnih rastlin